Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Nettihuumekaupan markkinointitempaus: Sadoille lähetettiin ilmaiseksi LSD:tä

Suomalainen nettihuumekauppa on postittanut sadoille ilmaisia LSD-näytteitä. LSD:tä jaettiin pelkkiä postikuluja vastaan sillä ehdolla, että ilmaisnäytteen saaneet kirjoittavat kokemuksestaan nettiin.

Ilmaiseksi lähetettyjen käyttöannosten arvo olisi yksittäin ostettuna ollut yli 7 000 euroa. LSD luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.

Kirjeitä lähettänyt "Douppikauppa" toimii suomalaisella Silkkitie-sivustolla Tor-verkossa.

Tor mahdollistaa verkon selaamisen anonyymisti, joten sen käyttäjiä on mahdotonta jäljittää. Anonymiteetin vuoksi verkon käyttäjät eivät voi tietää, kenen kanssa ovat tekemisissä. Toisessa päässä saattaa olla vaikka alaikäinen lapsi.

Silkkitie-sivustolle pääsee helposti kuka tahansa. Aiemmin piti tuntea käyttäjiä saadakseen huumeita, mutta nykyään riittää, että kotoa löytyy netti. Sivuston ylläpitäjien mukaan aktiivisia ostajia ja myyjiä on useita tuhansia, rekisteröityneitä käyttäjiä vielä enemmän.

- LSD-kampanjan suosio löi meidät täysin ällikällä. Alkuun tarjolle asetettu sadan kappaleen erä meni jo ensimmäisenä päivänä, joten laitoimme niitä tarjolle lisää. Emme uskoneet tällaiseen suosioon netin hämärillä sivukujilla, Douppikauppa kertoo.

Kauppa vastaa netissä toimittajan kysymyksiin avuliaasti kuin mikä tahansa tavallinen yritys.

Ilmaiskampanjaa kauppa kuvaa "aatteelliseksi työksi". Suomalaiselle yhteiskunnalle tekisi kuulemma hyvää, jos ihmiset käyttäisivät enemmän LSD:tä.

Kaupan mukaan naiset tilaavat eniten ekstaasia ja psykedeelejä, miehet tasaisemmin kaikkia huumeita. Amfetamiinia heiltä tilataan erityisen paljon Otaniemen ja Hervannan opiskelijakeskittymiin.

Tammikuussa toimintansa aloittanut Douppikauppa kertoo ostajien määrän yllättäneen heidät. Tilauksia tehdään ympäri maata. Lahden seutu ei ole poikkeus.

- Tällä viikolla olemme lähettäneet postia Lahden lisäksi Heinolaan, Hollolaan ja Orimattilaan.

Douppikaupan takana on useita ihmisiä. Omien sanojensa mukaan he ovat tavallisia työssäkäyviä aikuisia, jotka sivutoimenaan pyörittävät "Suomen suurinta nettihuumekauppaa".

Valtaosa myynnissä olevista huumeista tulee ulkomailta useita eri reittejä pitkin. Rajavalvonta ei heidän mukaansa ole koskaan tuottanut ongelmia, eikä kiinnijääminen pelota.

Huumeiden tilaaminen netistä on ollut jatkuvasti kasvava ilmiö.

- Tilaukset maksetaan usein erilaisilla nettirahoilla, kuten bitcoineilla, kertoo Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen.

Sinkkosen mukaan sekä suurten että pienten huumausainetilausten määrä on kasvanut. Pienemmät tilaukset tulevat yleensä omaan käyttöön, suuremmat myyntiin.

- Virallisia tilastoja meillä ei valitettavasti ole, mutta karkeasti arvioiden nettihuumekauppa on kasvanut monikymmenkertaiseksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Monia muuntohuumeita ei luokitella huumausaineiksi. Tällöin niiden tilaaminen lasketaan lääkeainerikokseksi, ja tuomiot ovat pienempiä.

Tulliin jääneistä huumeista yleisimpiä ovat kat, amfetamiini, ekstaasi ja kannabis.

Tullin valvonta keskittyy valtion rajat ylittäviin lähetyksiin. Kotimaan sisäistä postia se ei valvo.