Hykyn näytteenoton ajanvaraukset muuttuivat - lähete tuli, mutta mihin laboratorioon ajan voi varata?

Laboratorioaikojen varaaminen uudistuu lokakuun alusta. Lukijat ovat ihmetelleet, mihin toimipisteeseen ajan voi varata. Maria Kokljuschkin

Terhi Säynäjärvi

Lääkäri lähettää laboratorioon, mutta minne lähetteen saanut voi mennä?

Tällainen kysymys on askarruttanut lukijoita maanantain uutisen jälkeen. Tuolloin kerrottiin, että perusterveydenhuollon laboratoriotutkimuksien ajanvarausjärjestelmä muuttuu lokakuun alusta alkaen.

Nykyisin ajanvaraukset tehdään LifeCaren Hyvis-järjestelmässä, mutta lokakuun alusta ajanvaraukset siirtyvät Fimlabin Vihta-järjestelmään.

Vihta-järjestelmään pääsee Fimlabin verkkosivujen kautta osoitteessa fimlab.fi/ajanvaraus. Vihta ei tarkista asiakkaan laboratoriolähetetietoja, toisin kuin Hyvis tekee.

Laboratorioajan voi varata myös puhelimitse, mutta samasta numerosta ei saa laboratoriotutkimuksiin liittyvää neuvontaa.

Pitääkö asiakkaan nyt itse tietää, mihin laboratorioon voi ajan varata, Fimlab Laboratorioiden aluejohtaja Sari Paukku-Sani?

Pääsääntö on se, että asiakas voi mennä mihin vain Päijät-Hämeen toimipaikoistamme. Kaikissa otetaan yleisimmät veri- ja virtsanäytteet. Jos asiakas tarvitsee jotain erikoisempaa, esimerkiksi sydänfilmiä, sieni- tai papanäytettä, on syytä tarkistaa, että palvelu on saatavana toimipaikassa. Toivomme, että lähetteen antanut hoitoyksikkö opastaa tässä.

Entä jos asiakas ei ole varma, minkä laboratorion voi valita tai mitä on syytä ottaa huomioon ennen tutkimusta?

Nettiajanvaraus opastaa valitsemaan oikean paikan, kun asiakas tietää, mihin tutkimukseen on tulossa. Puhelinajanvarauksessa 010 808 515 ( 1.10. alkaen arkisin kello 7–18) osataan kyllä neuvoa perustutkimuksista, kuten verinäytteistä. Jos hoitoyksikön ohjeista ei ilmene, mihin tutkimuksiin asiakas on tulossa, kannattaa ottaa yhteyttä neuvontapuhelimeen 03 311 74445 (arkisin kello 8–16).

Fimlabilla on toimipaikkoja myös Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Voiko päijäthämäläinen varata näiden alueiden toimipisteisiin aikoja netissä?

Ei voi, koska tiedot eivät siirry sähköisesti. Laboratoriokäynti kyllä onnistuu, jos on hyvinvointiyhtymän asiakkaalla on tulostettu laboratoriolähete.

Hämeenkoskelainen lukijamme on käynyt laboratoriossa Hollolan Salpakankaalla. Miten hän voisi saada laboratoriopalvelut mahdollisimman läheltä?

Linkku-bussi tarjoaa laboratoriopalveluitamme myös Hämeenkoskella. Linkun aikataulut on katsottava sen omilta sivuilta. Aika linkun laboratoriotutkimukseen on varattava Fimlabin ajanvarauksen kautta. Jos Hämeenkoskella asuvalle lähin toimipaikkamme on Lammilla, siellä käynti on mahdollista, kun varaa ajan puhelimitse ja mukana on hyvinvointiyhtymän paperinen lähete.

Hyvinvointiyhtymän laboratoriotoiminnot siirtyivät Fimlabille joulukuussa, jolloin yhtymästä tuli myös Fimlabin osakas. Yhtiöllä on yhteensä yli 100 toimipistettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.