Tutkimus: Jo yli puolet suomalaisista on ylipainoisia - suurempi osuus kuin koskaan aiemmin

Epäterveelliset ruokatavat lisäävät ylipainon riskiä. Itä-Hämeen arkisto

Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa on enemmän ylipainoisia kuin koskaan aikaisemmin, selviää tuoreesta maailmanlaajuisesta tutkimuksesta, johon osallistui myös suomalainen UKK-instituutti. Tutkimusraportti julkaistiin Lancet-tiedelehdessä.

Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston johdolla tehtyyn tutkimukseen kerättiin tietoja 188 maasta. Tulosten mukaan erityisesti lasten ylipaino on maailmanlaajuisesti yleistynyt. Kaikista maailman ihmisistä joka kolmas aikuinen ja joka neljäs lapsi on ylipainoisia.

Jo yli 60 prosenttia ylipainoisista asuu kehittyvissä maissa. Ylipainoisuusluvut ovat hälyttäviä esimerkiksi Afrikan Tongassa ja Lähi-idän Kuwaitissa, Libyassa ja Qatarissa.

Yhdysvalloissa kaksi kolmesta miehestä ja selvästi yli puolet naisista on ylipainoisia.

Joka neljännellä pojalla ylipainoa

Suomalaisista aikuisista on ylipainoisia tutkimuksen mukaan 56 prosenttia, kun vuonna 1980 tehdyssä tutkimuksessa luku oli 49 prosenttia. Suomalaisista miehistä ylipainoisia on 62 prosenttia ja naisista 50 prosenttia.

Lasten ylipainoisuus on Suomessa yleisempää kuin muissa pohjoismaissa. Ylipainoa suomalaispojista on 26 prosentilla ja tytöistä 21 prosentilla, kun esimerkiksi Norjassa vastaavat luvut ovat pojilla 20 prosenttia ja tytöillä 16 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut