Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän juhlintaan liittyvä rikostutkinta valmistui - siirtyi syyttäjän pöydälle

STT

Hämeen poliisi on saanut valmiiksi rikostutkinnat, jotka liittyvät Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanoton tapahtumiin. Ne on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Poliisilla oli esitutkinnassa kolme erillistä rikosasiaa. Kahden kaupunginvaltuutetun välistä kontaktia on tutkittu seksuaalisena ahdisteluna ja tapahtumaan liittyvää sosiaalisen median kirjoitusta kunnianloukkauksena. Asiaan liittyvää uutisointia on tutkittu törkeänä kunnianloukkauksena ja päätoimittajarikkomuksena.

Useita rikosilmoituksia

Kaupunginvaltuutettu kertoi sosiaalisessa mediassa, että toinen valtuutettu ahdisteli häntä seksuaalisesti itsenäisyysjuhlissa. Toinen valtuutettu kiisti asian. Hän teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta valtuustokollegastaan ja tämän some-kirjoituksesta sekä Etelä-Suomen Sanomien uutisoinnista.

Sen jälkeen toinen kaupunginvaltuutettu teki rikosilmoituksen seksuaalisesta ahdistelusta juhlassa. Poliisi kuuli esitutkinnan aikana ainakin neljää todistajaa illan tapahtumista.

Osa rikosnimikkeistä, joita poliisi epäilee, on tässä tapauksessa toisensa pois sulkevia. Kunnianloukkauksen perusteeksi käy se, että sen uhrista on esitetty valheellista tietoa. Jos ahdistelu pitää paikkansa, kunnianloukkausta ei ole voinut tapahtua. Toisaalta jos ahdistelu ei pidä paikkaansa, on todennäköistä, että rikosepäilyyn tarvittava syytä epäillä -kynnys ylittyy kunnianloukkauksen osalta.

Uutisoinnistaan on ollut tutkittavana vain yksi media, Etelä-Suomen Sanomat.

– Minua on kuultu epäiltynä, kun olin tuolloin vt. vastaavana päätoimittajana. Toimituksestamme on myös kuultu noin kymmentä toimittajaa, jotka ovat kirjoittaneet asiasta. Kiistimme silloin ja kiistämme edelleen syyllistyneemme mihinkään rikokseen. Tämä oli normaalia uutisointia, sanoo ESS:n toimituspäällikkö Hanna Myyrä.

Poikkeuksellinen esitutkinta

Jutun esitutkinta kesti suhteellisen pitkään, vaikka poliisi arvioi aiemmin, että se valmistuisi jo keväällä.

– Eri osapuolet antoivat loppulausuntoja ja sitten väliin tulivat kesälomat. Poliisilla on paljon muitakin asioita tutkinnassa, eli rankkaa priorisointia on tehty ja kiireisemmät asiat ovat ajaneet ohi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Vornanen Hämeen poliisista.

Vornasen mukaan esitutkinta on ollut poikkeuksellinen. Hän ei muista vastaavaa työuransa ajalta.

– Asiat ovat omia erillisiä kokonaisuuksiaan, joilla on yhteys toisiinsa. Olemme tehneet tutkinnan aikana yhteistyötä syyttäjän kanssa. Näyttökysymysten ja asian problematiikan vuoksi on järkevää, että syyttäjä tekee päätöksen asian jatkosta, Vornanen sanoo.

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi Salpausselän syyttäjänvirastosta arvioi, että syyteharkinta kestää noin kuukauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.