Jäteveden hukkalämpö lämmittää Lahti Aquan uudet toimitilat

Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmä lämmittää ja tarvittaessa myös jäähdyttää ensi keväänä valmistuvan toimistokiinteistön. Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara

Kari Anttinen

Vesihuoltoyhtiö Lahti Aqua alkaa lämmittää Lahdessa sijaitsevan Kariniemen jätevedenpuhdistamon yhteyteen saneerattavaa uutta toimistokiinteistöään hukkalämmöllä. Lämmitettävä pinta-ala on noin 6 900 neliötä.

Hukkalämmöt kerätään talteen 13–20-asteisesta puhdistetusta jätevedestä. Lämpö jalostetaan lämpöpumpulla toimistorakennuksen lämmitysverkkoon sopivaksi.

Uusiolämpöä saadaan 700–800 megawattituntia vuodessa. Määrä vastaa lähes sadan omakotitalon ympärivuotista lämmitystä.

Ratkaisulla korvataan kaukolämmön käyttöä. Yhtiön mukaan hiilidioksidipäästöt vähenevät 116 000 kiloa kaukolämmön käyttöön verrattuna.

Järjestelmän toimittaa kokonaistoimituksena teollisuuden ja energialaitosten hukkalämmön uusiokäyttöön erikoistunut hollolalainen Calefa.

- Meidän kannaltamme on iso asia, että järjestelmä tulee meille avaimet käteen -ratkaisuna. Olemme jätevesi- ja vesioperaattori, ja mielellään ostamme palvelun valmiina sellaiselta taholta, joka sen hallitsee, sanoo Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman yhtiön tiedotteessa.

Myös tilojen kesäaikainen jäähdytystarve tuotetaan energiatehokkaasti lämpöpumpulla.

Toimistokiinteistön saneeraus valmistuu keväällä 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.