Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin - lue yön uutiskooste

STT

Brittiläinen matkanjärjestäjä Thomas Cook on asetettu konkurssiin, yhtiö kertoo nettisivuillaan.Yhtiön mukaan sen liiketoimet Britanniassa ovat päättyneet sekä kaikki tulevat lennot ja lomamatkat on peruttu.Yhtiö kävi viikonvaihteessa neuvotteluja Britannian hallituksen ja mahdollisten sijoittajien kanssa, jotta välttäisi konkurssin.Thomas Cook on Tjäreborgin emoyhtiö.

Ulkomailla lääkäriksi opiskelevien määrä on kasvanut selvästi

Yhä useampi suomalaisnuori opiskelee lääkäriksi ulkomailla. Määrä on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Lukuvuonna 2018–2019 tutkintoa suoritti ulkomailla Lääkäriliiton tilastojen mukaan yli tuhat opiskelijaa.Heistä lähes kolmannes opiskeli Ruotsissa, noin joka viides Latviassa ja joka kymmenes Virossa. Romania on lisännyt viime vuosina suosiotaan, sillä yli 10 prosenttia ulkomailla opiskelevista teki tutkintoa siellä.Ulkomailla opiskelun suosio on kasvanut useana vuonna peräkkäin.

Tutkijat ehdottavat vanhustenhoitoon uudistuksia, joilla lisähoitajia ei tarvittaisi

Emeritusprofessori Erkki Vauramo ehdottaa vanhustenhoidon järjestämiseen sellaisia uudistuksia, joilla pärjättäisiin nykyisellä hoitajamäärällä.Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen vaatii hänen mukaansa ennen kaikkea uudenlaisen tuotantorakenteen.Hän sanoo STT:lle, että Suomen tavoite tulisi olla, että korkeintaan viisi prosenttia yli 75-vuotiaista olisi ympärivuorokautisessa hoidossa. Nykyään Suomessa kymmenen prosenttia yli 75-vuotiaista on tällaisessa niin sanotussa raskaassa hoidossa.Hän laati yhdessä emeritusprofessori Olli-Pekka Ryynäsen kanssa tutkimusraportin Kunnallisalan kehittämissäätiölle.

Medix-palkinnot eturauhassyövän ja lasten sydänlihassairauksien geneettiselle tutkimukselle

Lääketieteellisen tutkimuslaitoksen Minervasäätiön lääketieteellinen Medix-palkinto on myönnetty tänä vuonna kahdelle tutkimusryhmälle.Professori Gong-Hong Wein tutkimusryhmä Oulun yliopistosta on selvittänyt aggressiivisen eturauhassyövän geneettisen syntymekanismin.Toinen palkinto menee akatemiaprofessori Anu Wartiovaaran tutkimusryhmälle Helsingin yliopistosta ja dosentti Tiina Ojalan vetämälle Helsingin Lastensairaalan lastenkardiologiryhmälle. Ryhmät ovat selvittäneet lasten vaikeiden sydänlihassairauksien geenitaustan.Kumpikin palkinto on 20 000 euroa.

Kunnat halukkaita kokeilemaan työvoimapalvelujen siirtoa valtiolta kunnille

Kunnat ovat laajasti kiinnostuneita kokeilemaan työvoimapalveluiden siirtämistä valtiolta kunnille, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina STT:lle. Työvoimapalvelujen alueelliset kuntakokeilut ovat yksi hallituksen työkalupakissa olevista työllistämiskeinoista, joista hallitus kertoi budjettiesityksessään.Kuntakokeiluissa työttömien palveluprosesseja siirretään TE-toimistoilta kunnille. Tavoite on parantaa erityisesti vaikeasti työllistyvien pääsyä työmarkkinoille. Kuntakokeilulaki on tulossa eduskuntaan tänä vuonna.

Aamun liikenteessä varottava liukkaita tienpintoja

Aamulla liikenteessä olevien kannattaa olla varovaisia, sillä paikoin tienpinnat ovat yön pakkasten jäljiltä liukkaita koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos.Päivällä lämpötilat etelä- ja keskiosassa maata ovat 5–10 astetta ja pohjoisessa viitisen astetta.Lämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt tavanomaista alhaisempia. Tavallisesti näihin aikoihin päivän ylimmät lämpötilat ovat Suomessa 13 astetta.

Viimeistään tänään hyvästellään kesä ja vaihdetaan syysvaihteelle

Kesälle heitetään hyvästit viimeistään tänään, kun vietetään syyspäiväntasausta. Päivä ja yö ovat suunnilleen yhtä pitkiä kaikkialla maapallolla.Syyspäiväntasaus on hetki, jolloin Aurinko siirtyy taivaanpallon pohjoiselta puoliskolta eteläiselle, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.Syksy jatkuu talvipäivänseisaukseen asti, joka on joulukuun loppupuolella. Päivä lyhenee siihen saakka.Seuraavan kerran yö ja päivä ovat yhtä pitkiä kevätpäiväntasauksena maaliskuun loppupuolella.

YK:n ilmastohuippukokous alkaa tänään

YK:n 74. yleiskokouksen avajaisviikko alkaa tänään New Yorkissa. Samassa yhteydessä järjestetään myös ilmastohuippukokous.Suomea edustaa paikalla presidentti Sauli Niinistö, joka puhuu YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin isännöimässä ilmastohuippukokouksessa heti tänään. Niinistö pitää myös huomenna yleiskokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron.

Trump myöntää puhuneensa Bidenista ja korruptiosyytöksistä Ukrainan presidentin kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump myöntää puhuneensa demokraattien Joe Bidenista ja korruptiosyytöksistä puhelinkeskustelussaan Ukrainan presidentin kanssa.Trumpia on syytetty siitä, että tämä olisi painostanut Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa. Trump myönsi keskustelleensa aiheesta, mutta sanoi, ettei keskustelussa ollut mitään väärää.Bidenia on pidetty yhtenä todennäköisenä Trumpin haastajana ensi vuoden presidentinvaaleissa.Trumpin käymä keskustelu on herättänyt huolta siitä, että ulkomaisen valtion toimet voisivat vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin. Samanlaisia huolia nousi esiin Venäjän kohdalla viime presidentinvaaleissa. (Lähde: AFP)

Italiassa 15 vankilan työntekijän toimia tutkitaan kidutussyytösten takia

Italiassa 15 vankilan työntekijää on joutunut tutkinnan kohteeksi kidutussyytösten takia, Italian media kertoo. Sienan syyttäjä syyttää työntekijöiden hakanneen ja nöyryyttäneen tunisialaista vankia viime vuonna San Gimignanon vankilassa, kertoo Repubblica-sanomalehti.Syyttäjän väitteet perustuvat valvontamateriaaleihin ja muiden vankien kertomuksiin.Muun muassa vankilajärjestelmää seuraavan Antigone-järjestön mukaan tapaus on ensimmäinen, joka etenee syyttäjän tutkintaan sen jälkeen, kun kidutus kriminalisoitiin vuonna 2017.Kesällä kerrottiin, että tilanne San Gimignanon vankilassa on räjähdysherkkä. (Lähde: AFP)

Kymmenettuhannet osallistuivat abortin vastaiseen mielenosoitukseen Slovakiassa

Slovakiassa kymmenettuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet tiukennuksia maan aborttilainsäädäntöön. Nykyinen laki on ollut voimassa kommunismin ajoista asti, ja se sallii raskaudenkeskeytyksen 12. raskausviikolle saakka.Järjestäjien mukaan mielenosoitukseen maan pääkaupunki Bratislavassa osallistui 50 000 ihmistä. Aiemmin tässä kuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan vain vajaa 12 prosenttia slovakialaisista haluaa tiukentaa aborttilainsäädäntöä.Slovakiaan väkiluku on 5,4 miljoonaa, ja väestöstä noin 66 prosenttia on katolilaisia. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 5. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 6. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 7. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 8. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 9. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 10. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.