Kuninkuusravivieraat täyttävät hotellit ja parkkipaikat – lue viime hetken vinkit ravikansan majoitukseen ja liikkumiseen

Jokimaan ravirata odottaa ravivieraita. Hotellit ja parkkipaikat ovat viikonloppuna tiukassa. Mirja Hussain

Sanni Laine

Viikonloppuna järjestettävät Kuninkuusravit 2019 tuovat Lahteen ja lähikuntiin kymmeniätuhansia ravivieraita. Suurtapahtuma on ponnistus, joka näkyy ja kuuluu koko alueella.

Hotelleissa on enää hajahuoneita, mutta Orimattilan raviradan leirintäalueelle mahtuu yhä reilusti matkailuautoja ja -vaunuja. Tapahtuma-alueella Jokimaan raviradan yhteydessä ei ole pysäköintialuetta, joten Kuninkuusravit kehottavat ravivieraita käyttämään julkista liikennettä.

Kunkku-maskotti tuo Kuninkuusravitunnelmaa. Mirja Hussain

Lue alta Etelä-Suomen Sanomien keräämä Kuninkuusravivieraan tietopaketti.

Majoitus

Hotellit, vuokramökit ja majoitusalueet ovat täyttyneet kovaa vauhtia. Ensimmäiset majoitusvaraukset tehtiin jo vuosi sitten Rovaniemen Kuninkuusravien jälkeen. Osa hotelleista on varattu loppuun jo alkuvuodesta.

Lahti Regionin asiantuntijan Suvi Räsäsen mukaan Lahden keskustan ja lähikuntien majapaikat ovat täyttyneet vauhdilla. Pari päivää ennen raveja vapaata huonetta täytyy etsiä toden teolla.

– Tällä hetkellä muutamissa hotelleissa on yksittäisiä vapaita huoneita. Majoituksen suhteen aletaan olla tosi tiukoilla, Räsänen kertoo.

Lahti Region ry tekee Kuninkuusraveissa yhteistyötä tapahtumajärjestäjän Lahden Hevosystäväinseura ry:n kanssa. Jäljellä olevat hotellihuoneet ovat varattavissa Lahti Regionin verkkokaupassa.

Messilän leirintäalueen asuntovaunupaikat ovat täynnä. SF-Caravan Lahden seudun leirintäalueelle Orimattilaan mahtuu vielä satoja karavaanareita. Sami Kuusivirta

Leirintäalueiden tilanne ei ole yhtä tukala.

Parhaiten majoitustilaa muutama päivä ennen Kuninkuusravien alkamista löytyy Orimattilan raviradalta tilapäiseltä leirintäalueelta. Sitä ylläpitää SF-Caravan Lahden seutu ry. Yhdistyksen puheenjohtajan Juha Hartmanin mukaan caravanmajoitukseen on ilmoittautunut noin 160 matkailuautoa tai -vaunua. Kaikkiaan kentällä on tilaa 400 matkailuyksikölle.

– Alueelle mahtuu vielä yli puolet lisää yksiköitä, Hartman sanoo.

Hän toivoo, että alue täyttyisi, vaikka toistaiseksi on vajaata. Vaunupaikkaa ei ole välttämätöntä varata erikseen.

– Paikalle voi vain saapua, eikä ketään käännytetä pois. Jos kenttä täyttyy, meillä on Artjärvellä vielä 80 sähköpaikkaa lisää, Hartman kertoo.

SF-Caravan Lahden seudun tilapäisellä leirintäalueella ei ole mahdollisuutta telttamajoitukseen. Tilapäinen leirintäalue avataan torstaina yhdeksältä ja suljetaan maanantaina kahdeltatoista.

Hollolassa Messilän lomakeskuksen leirintäalueen Camping Messilän vaunupaikat ovat loppuunvarattuja. Teltoille on vielä tilaa, mutta varauksia ei enää oteta vastaan. Jos leirintäalueelle saapuu ajoissa, voi telttapaikan saada yhä paikan päällä.

Päijät-Hämeessä on noin 300 majoituspalvelu Airbnb:n kautta vuokrattavaa asuntoa, joista alle 30 on yhä vapaana. Suurtapahtuma on nostanut vielä vapaana olevien majoituspaikkojen hinnat korkealle.

Tapahtuma-alue on vielä tyhjä. Raviradan yhteydessä ei Kuninkuusravien aikana ole pysäköintialuetta. Mirja Hussain

Saapuminen

Kuninkuusravit suosittelevat vieraita saapumaan Jokimaalle bussilla, kävellen tai pyöräillen, sillä tapahtuma-alue on suljettu ravien aikana liikenteeltä. Jokimaalla ei ole pysäköintialuetta yksityisautoille, ja pysäköinti läheiselle Oksasen omakotitaloalueelle on kielletty. Ravivieraiden käytössä on kolme ilmaista parkkialuetta Lahden Messukeskuksen pihassa, Lahden vanhalla linja-autoasemalla ja Pennalan vanhan postin pihassa Orimattilassa.

Ravien ajan parkkialueet ovat varattuna Kuninkuusravien vieraille, eivätkä kiekkopysäköintiajat ja muut pysäköintirajoitukset ole voimassa. Ilmaisille pysäköintialueille mahtuu yhteensä 2 000 autoa.

Jokimaalle pääsee Kuninkuusravien 45 nonstop-bussikuljetuksilla Lahdesta, Hollolasta ja Orimattilasta. Edestakainen matka maksaa kahdeksan euroa. Ravibussin kyytiin pääsee kaikilta etäparkkialueilta.

Nonstop-bussit ovat perjantaina ilmaisia, lauantaina ja sunnuntaina edestakainen matka maksaa 8 euroa. Timo Filpus

Tapahtuma-alueen polkupyöräparkki sijaitsee Jokimaankadun ja Jokimaankujan välisellä ruohoalueella.

Kuninkuusraviperjantaina Jokimaalla järjestetään varsahuutokauppa ja iltapäiväravit. Kuninkuusravien tiedottaja Johanna Heinonen muistuttaa, että liikenteen erityisjärjestelyt ovat voimassa jo perjantaina, eikä alueelle pääse silloinkaan ajamaan omalla autolla. Perjantain bussikuljetukset Lahden keskustasta ja Orimattilasta Jokimaalle ovat ilmaisia.

Muut menot

Ravien yhteydessä Kuninkuusraviteema näkyy muuallakin Päijät-Hämeessä. Lahden Seurahuone tarjoaa perjantaina ja lauantaina klo 18–21 Ravikansan kunkkaribuffan 24 euron hintaan.

Teerenpeli on valmistanut Kunkkariteemaisen Lähtölaukka-oluen. Pils-olut on myynnissä kaikissa Teerenpelin panimon ravintoloissa Lahdessa.

Kuninkuusravien iltajuhla Isku Areenalla lauantaina klo 19-03. Lippuja voi ostaa Jokimaan raviradalta ja Isku Areenan ovelta, 25 €. Iltajuhlaan on ilmainen bussikuljetus Orimattilasta, Messilästä ja Vierumäeltä. Paluubussit lähtevät urheilukeskuksen pysäkiltä klo 00.30 ja 01.30.

Orimattilan hevosystäväinseura järjestää lauantai-iltana SF-Caravan Lahden Seutu leirintäalueen ravivieraille karaoken.

Camping Messilän majoittujat pääsevät lauantaina vanhaan latoon ravitansseihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.