Kysyimme, onko Lahti urheilukaupunki: "On ja ei. Eletään menneisyydessä mäkihyppytornien kanssa, eikä panosteta nuoriin ja nykylajeihin"

Ruska Paronen

Lahden kaupunki pyrkii markkinoimaan itseään profiloitumalla esimerkiksi urheilukaupungiksi. Urheilukaupunkiuden markkinointislogania on perusteltu pitkään Lahden talviurheiluhistorialla ja Salpausselän kisoilla.

Etelä-Suomen Sanomat selvitti, kokevatko Lahden kaduilla liikkuvat ihmiset Lahden olevan urheilukaupunki ja mitä urheilukaupunkius heille merkitsee.

Kysyimme asiaa myös verkkosivuillamme ja saimme 418 vastausta. 61 prosenttia kyselyyn vastanneista koki Lahden olevan urheilukaupunki.

Kirjallisia vastauksia verkkokyselyyn annettiin yhteensä noin 270. Alla muutamia poimintoja vastauksista sekä urheilukaupunkiuden puolesta että vastaan.

"On ja ei ole. Eletään menneisyydessä mäkihyppytornien kanssa, eikä panosteta nuorten liikkumiseen ja lajeihin jotka ovat nykypäivää. Skeittipuistot, bmx-rata, meillä on tämmöinen, mutta aktiivisten harrastajien ylläpitämä. Kisapuisto on myös surkea näky. Miksi sitä ei saada kuntoon? Miksi tänä vuonna Pelicans salibandyn ja lätkän sekä kuusysin pihapelikerho ei saanut tukea kaupungilta? Seurat tarjosivat lapsille mahdollisuuden testata eri lajeja. Tämä jos joku oli urheiluteko. Citypyörät olisivat myös kova juttu. Ruohonjuuritasolta olisi hyvä aloittaa, eikä niistä hyppyrimäistä tai sen katsomoista."

"Kyllä, ottaen huomioon mitä kaikkea täällä voi tehdä ja vielä ihan ilmaiseksi tai hyvin pienellä summalla. Esimerkkejä: Jalkapallo, jääkiekko, pesäpallo, koripallo, lentopallo, beach volley, tennis, sulkapallo, squash, hiihto, mäkihyppy, laskettelu, golf, frisbeegolf, seinäkiipeily ja ties mitä muuta! Lahti on ehdottomasti urheilukaupunki!"

Aarne Ekman, Järvelä: "No ei se (Lahden urheilukaupunkius) ainakaan Järvelään näy, mutta minä en ole myöskään mukana missään liikuntaryhmissä. Tiedän, että esimerkiksi harjujen takia Lahdella on hyvä maine liikuntapaikkana. Välillä käyn Lahden satamassa kävelyllä ja Sibeliustalossa konserteissa. Lahden kulttuurielämä on tullut enemmän tutuksi." Juha Peurala

"Ei. Jos Lahti olisi urheilukaupunki, kaupunki voisi huomioida sen myös urheilijoiden opiskelupaikkojen suhteen. Nyt Lyseon urheilulinjalla on vain 30 aloituspaikkaa vuosittain, vaikka Lahdessa sadat eri nuoret kamppailevat eri lajeissa vähintään SM-tasolla. Aivan liian moni hyvä urheilija ei saa urheilulinjalta paikkaa, koska kriteerit lukioon ovat pelkästään jo keskiarvon takia vaativat ja lajien välinen kilpailu tiukkaa."

"Ei. Lahti on urheilukaupunki vain, jos harrastuksena on jääkiekko (Pelicans/Kiekkoreipas) tai jalkapallo (69/FC Lahti). Muiden lajien harrastajia sorsitaan aivan täysin. Perustellaan sillä, että junioriharrastajien suhdeluku on liian alhainen. No kai se on, jos harjoitusvuoro on klo 21–22.30, joka on juniorille aivan liian myöhään! Lahti EI ole urheilukaupunki vaan sen imagon luominen on täysi vitsi."

"Kyllä. Pitkät perinteet, kolme pääsarjaseuraa palloilussa, suurissa kansainvälisissä urheilukilpailuissa pitkä perinne ja kokemus. Paljon kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita, niin joukkue- kuin yksilölajeissa. Monissa seuroissa tehty hyvää juniorityötä jo vuosikymmenien ajan. Urheilufasiliteetit pääsääntöisesti erinomaiset, Lahden ympäristössä myös kaksi erinomaista urheiluopistoa, joissa tehdään hyvää tutkimus- ja kehitystyötä."

"Kyllä. FC Lahti, Pelicans, Lahti basketball ym. Tarviiko perustella? Ei!"

"Ei. Jos miettii kuinka suuressa nosteessa paraurheilu Suomessa ja muualla maailmassa on, Lahti on jäänyt auttamattomasti kehityksen kyydistä pois. Suurhalli on puitteiltaan ihan uskomattoman hieno, esteettömyys siellä otettu upeasti huomioon. Kuitenkaan kaupungista ei löydy yhtäkään esteetöntä hotellia tai muuta majoituspaikkaa, joka voisi mahdollistaa esim. paralajien arvokisojen käymistä Lahdessa. Lisäksi Lahdessa ei taida olla ainuttakaan harrastusmahdollisuutta pyörätuolin käyttäjälle, esim. pt-korista tai pt-tanssia. Lahden kaupunki yhdessä paikallisten seurojen kanssa voisi ottaa tästä kopin, jotta urheilukaupunki olisi urheilukaupunki myös liikuntarajoitteisille.

Hanna Heikkilä, Lahti / Helsinki: "En tiedä. Lahdessa on paljon mahdollisuuksia tehdä ja harrastaa. Lahdessa järjestetään myös paljon urheilutapahtumia ja Pelicans oli viime kaudellaan paljon esillä, kun joukkueella meni hyvin. Toisaalta, vietän suuren osan ajastani Helsingissä ja tänä vuonna tuntui ettei Salpausselän kisoista tai Finlandia-hiihdosta näkynyt siellä mitään. Eli ainakin urheilukaupungin markkinointia voitaisi parantaa. Mielestäni Lahdessa pääsee kävellen liikkumaan todella hyvin ja luonto on lähellä kaupungissakin. Myös talvilajeihin kuten hiihtoon ja lasketteluun panostetaan. Toivoisin, että hiihtäjien ohella talvella huomioitaisiin myös muut luonnossa liikkujat, kuten kävelijät, koiranulkoiluttajat ja pyöräilijät, joille metsissä ei juuri ole polkuja." Juha Peurala

"Kyllä. Pitkät perinteet, kolme pääsarjaseuraa palloilussa, suurissa kansainvälisissä urheilukilpailuissa pitkä perinne ja kokemus. Paljon kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita, niin joukkue- kuin yksilölajeissa. Monissa seuroissa tehty hyvää juniorityötä jo vuosikymmenien ajan. Lahden ympäristössä myös kaksi erinomaista urheiluopistoa, joissa tehdään hyvää tutkimus- ja kehitystyötä."

"Kaksipiippuinen juttu. Joskus aiemmin olisin vastannut kyllä, mutta nyt jouduin valitsemaan ei, sillä urheilupaikkoja vähennetään ja toiminnassa olevien huolto on vähän niin ja näin. Paljon keskittyy muutaman yksittäisen lajin ympärille. Todellinen urheilukaupunki pitäisi puitteet kunnossa, tekisi aktiivisesti yhteistyötä erilaisten urheilun taustajoukkojen kanssa ja veisi urheilua aktiivisemmin myös kouluihin (esim. yhteistyössä seurojen kanssa), jotta lapset saataisiin liikkeelle ja uusia tulevaisuuden urheilijoita lisää tähän "urheilukaupunkiin". On hassua, että lahden kokoisesta kaupungista pitää ajaa naapuri pitäjään, jotta lapsi pääsisi esim. lentopalloa harrastamaan. On myös ikävää, että naisurheilua ei tueta riittävästi. Jälleen esimerkkinä lentopallo, liigatason (tai edes ykkössarjatason lentopallo toiminta) muodostuu kerta toisensa jälkeen mahdottomaksi Lahdessa taloudellisista syistä."

"Kyllä. Lahdessa urheilu näkyy kaikessa ja kaikkialla. Puitteet harrastaa lähes mitä vaan on ensiluokkaiset ja täältä löytyy myös monen alan osaajia."

"Ei. Naisten lajien ja esim. voimistelun osalta todella huono tilanne olosuhteiden osalta. Mihin hävisi upea rytminen voimistelu ja sen olosuhteet?!"

Antti Loukia, Lahti: "Onhan se. Täällä on monipuolinen luonto, joka mahdollistaa monta lajia ja muutenkin hyvät mahdollisuudet liikkua, vaikka itselläni ei ole mitään vakituisia liikuntaharrastuksia tällä hetkellä. Mielestäni Lahti voisi urheilukaupunkina petrata siinä, että lasten ja koululaisten liikunta olisi maksutonta, sillä nuoret pitäisi saada liikkumaan enemmän. Vanhemman tulot eivät saisi olla este harrastamiselle." Juha Peurala

"Kyllä. Urheilusuorituspaikat ja täällä pidettävät monen lajin SM/MM-kilpailut. Olisi hölmöä väittää, ettei Tampere ole teatterikaupunki, koska kaupunkilaiset eivät harrasta teatteria. Samaan tyyliin vetoan Lahden olevan urheilukaupunki. Paikat ja toiminta ratkaisevat, ei kuntalaisten oma aktiivisuus. Toki Lahden hienot urheilupaikat kuten urheilukeskus, jalkapallostadion, ravikeskus ja moottoriurheilukeskus aiheuttavat väistämättä sen, että osa kuntalaisista myös harrastaa urheilua niin kuin kansa Tampereella teatterihuveja."

"Ei. Beach-volley halli puuttuu, mutta hyppyrimäkiä on 2kpl per harrastaja."

"Kyllä. Lahdessa on monipuolista urheilutarjontaa ja urheiluun hyvät ja monipuoliset mahdollisuudet. On jääkiekkoa, jalkapalloa ja monia talviurheilulajeja mäkihypystä maastohiihtoon. Esim. lasten olympialaiset kisamontussa. Lahti on urheilu ja kulttuurikaupunki, niihin kannattaa panostaa jatkossakin. Hyvä Lahti!"

"Ei. Lahdessa mennään ammattiurheilu edellä monessakin mielessä. Kortteliliiga ei riitä pelastamaan mainetta. Esimerkkeinä marginaalilajit amerikkalainen jalkapallo, rugby, lacrosse jne. kärsivät mielivaltaisesta heittopussina olemisesta mm. kenttävuorojen jaossa. FC Lahti ammattilaisjoukkueena kävelee kenttävuorojen yli, näiden lajien kenttävuoroja perutaan, annetaan ns. kuutamovuoroja, jolloin kouluikäisten harrastaminen on mahdotonta. Ja urheilupäättäjät viivyttelevät ja aikailevat päätösten kanssa, eivät ymmärrä eri lajien erityispiirteitä, heidän liittojensa asettamia sääntöjä esim. pelien/tapahtumien järjestämiseen. Lahti on jäänyt todella kauas urheilukaupungista. Sipoo pienenä kaupunkina tukee enemmän kokonaisvaltaisemmin urheilua kuin Lahti."

Tuula Hägg, Lahti: "On ja ei ole. Aika paljonhan Lahdessa hiihdetään, mutta mielestäni lahtelaisten pitäisi liikkua vielä enemmän. Itse käytän ilmaisia ulkokuntolaitteita, mutta harvoin niissä näkyy muita ihmisiä. Liikuntapaikkojen maksuttomuuteen ja edullisuuteen voitaisi Lahdessa kiinnittää enemmän huomiota, jotta pienituloisetkin voisivat harrastaa. Urheilukaupunkius liittyy ehkä eniten talviurheiluun ja Salppurin kisoihin, mutta tapahtuman liput ovat nousseet niin kalliiksi, etten ole vieraillut tapahtumassa lähivuosina. Pyörätiet ja kävelytiet ovat Lahdessa hyvässä kunnossa ja liikkuminen jalan on mahdollistettu mielestäni hyvin." Juha Peurala

"Kyllä. Useat järvet jo tekevät uimisen mahdolliseksi ympäri Lahtea. Täysin ilmaista, eikä pitkiä matkoja. Perhepuisto ja upeat pyöräilymahdollisuudet. Tässä vain muutamia täysin ilmaisia kuntoilumahdollisuuksia."

"Ei. Yleisö on niin huonokäytöksistä, eikä menestystäkään juuri tule."

"Ei, mutta perinteisempää jalkapallokaupunkia saa Suomesta hakea. Joskus olimme urheilukaupunki, uusi suurhalli komeili ja sieltä mm. ponnisti muuan Jari Litmanen. Nykyään on surullisen toisin: Lämmintä sisäkenttää junnuille on alle puolet vanhasta hallista, kisapuistoa ei saada millään kuntoon ja stadionin kenttää pidetään miltei tykkilumella auki niille valtaville hiihtomassoille."

"Kysymys on hankala, koska asiat eivät ole koskaan täysin mustavalkoisia. Lahti on jossain määrin urheilukaupunki, mutta ei vastaukseen päädyin seuraavista syistä: Lahden urheilupaikkojen rakentaminen on jämähtänyt paikalleen jo pidemmältä ajalta. Jalkapallo, sekä muut palloilulajit ovat sekä harjoittelu, että kilpailuolosuhteiden osalta jäljessä monia pienempiä kaupunkeja. Aikanaan Lahden suurhalli tarjosi hyvät talviolosuhteet jalkapallon talviharjoitteluun sekä talviturnauksiin. Nykyisin aika vaatimaton talviharjoittelupaikka on Mukkulan kuplahalli. Lahdessa ei ole myöskään ajanmukaista urheilutaloa palloilulajeille. Kisapuiston rakentamista on hierottu vuosikausia. Jalkapallon pelaamisen mahdollistava ajanmukainen stadion olisi Veikkausliigassa pelaavalle joukkueelle pitänyt olla itsestäänselvyys. Hiihtostadion ei ole huippujalkapalloon soveltuva ympäristö. Hiihdon MM-kisat tulevat lahteen 10–15 vuoden välein. Salpausselän jokavuotisiin kisoihin nykyiset rakenteet riittävät. Tällä hetkellä suunnitteilla oleva katsomorakentaminen tulisi lykätä seuraavien MM-hiihtojen alle."

"Ei. Lahdesta puuttuu myös ulkona oleva tekojäärata joka mahdollistaisi pitkäkestoisen harjoittelu/kuntoilu mahdollisuuden. Tekojäärata voisi olla avoinna aikaisin syksystä pitkälle kevääseen. Tekojään hyötyä voi ajatella myös kansanterveyttä tukevana investointina. Niitä voisi olla jopa kuntoiluun ja kilpaurheiluun omat kenttänsä. Positiivista Lahdessa on Isku Areena, joka toimii hyvin Liigakiekkoilun mahdollistajana. Urheilutoiminta seurojen osalta on kohtuullisen vilkasta myöskin eri kesälajien kohdalta. Puutetta lahden talousalueella on jossain määrin myös yritysten taloudellisesta tuesta. Huippu-urheilu vaatii onnistuakseen myös yritysmaailman varauksettoman tuen."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.