Tällä viikolla tuplamäärä koronarokotetta jakeluun Päijät-Hämeessä – katso rokotusmittarista missä mennään

Rokotustahdin ennakoidaan kiihtyvän kevään mittaan. Katja Luoma

Heidi Malin

Päijät-Hämeessä annetaan tällä viikolla noin 4 000 koronarokotusta, kertoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedotteessaan. Rokotusmäärä on noin puolet suurempi kuin aiemmilla viikoilla.

Maanantaina alkoivat 60–69-vuotiaiden ykkösriskiryhmään kuuluvien rokotukset. Alle 70-vuotiaille annettavan rokotteen merkki on Astra Zeneca. Näitä annoksia on tällä viikolla käytettävissä vain 800.

Astra Zenecan -valmisteella rokotettavat rokotetaan Lahden kauppakeskus Triossa ja Heinolan ja Sysmän sote-keskuksissa. Hyvinvointiyhtymän arvion mukaan rokotteen jakelu laajenee kolmen viikon sisällä myös muihin sote-keskuksiin.

Biontech-Pfizerin rokotetta annetaan yli 80-vuotiaille sote-keskuksissa ja Triossa jo nyt.

Rokotusten jakelun edistymistä ja arvioita aikatauluista voi seurata kahdesti viikossa päivittyvästä hyvinvointiyhtymän rokotusmittarista. Lisäksi rokotuksista on kerätty tietoa hyvinvointiyhtymän sivulle.

Hyvinvointiyhtymän tiedotteen mukaan rokotteita annetaan nyt sitä mukaa kun niitä saadaan. Tällä hetkellä suurin rokotuksia hidastava tekijä on niiden saatavuus. Rokotteet valmistuvat edellisellä viikolla, jonka jälkeen ne lähetetään jakeluun.

Tällä hetkellä hyvinvointiyhtymän alueen yli 16-vuotiaista on rokotettu neljä prosenttia. Yhtymästä arvioidaan, että viikoittaiset rokotusmäärät kuitenkin nousevat lopputalven ja kevään aikana.

– Ymmärrettävästi rokottaminen kiinnostaa nyt kovasti. Se on tie saada yhteiskuntaa lähemmäksi aiempaa normaalia. On hämmästyttävä suoritus alan yrityksiltä, että meillä jo ylipäätään on käytettävissä koronarokotteita – vuosi sitten tämä olisi tuntunut utopialta. Koskaan aiemmin historiassa ei ole ollut näin mittavaa rokottamistarvetta. Siten tämä vaatii meiltä myös kärsivällisyyttä. Rokotusmittaristamme näkee arviomme siitä, milloin eri ryhmien rokottaminen alkaa, hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoo tiedotteessa.

Juttua muokattu 15.2. kello 20.07. Biontech-Pfizerin rokotetta annetaan yli 80-vuotiaille sote-keskuksissa ja Triossa jo nyt, ei yli 70-vuotiaille kuten jutussa virheellisesti luki.

Koronavirustartunnoissa pientä kasvua edellisviikkoihin

Koronahuippu voi olla vasta edessä, mutta lopulta tulee palkinto – "Se on maailmanmestaruus kaikille"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut