Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Anttilanmäen ensimmäinen kyläjuhla houkutteli paikalle satoja kävijöitä – kurkista puutalojen syleilyyn

Talkoovoimin kasattu tapahtuma ylisti kulttuuria ja yhteisöllisyyttä.

Puutalojen väleissä kulkevat kapeat kujat on koristeltu viirein. "Anttilanmäki on kiva paikka, tule vaikka katsomaan" julistaa kahden talon väliin ripustettu kangas. Vohvelin tuoksu leijailee nenään, ja pulppuava ihmismassa houkuttelee kurkistamaan, mitä kaduilta löytyy.

Anttilanmäkeläiset kutsuivat lauantaina koko kaupungin kylään poikkitaiteelliseen tapahtumaan. Sadat ihmiset saapuivat paikalle ihastelemaan vanhojen puutalojen tunnelmallisia pihoja, joissa tarjoiltiin monenlaisia herkkuja. Koko Vilhonkadun mittainen kirpputori ja lukuisat musiikkiesitykset ilahduttivat kulkijoita.

– Anttilanmäellä on idyllistä ja rauhallista elää. On mukavaa, että muutkin kuin asukkaat pääsevät nyt tutustumaan alueeseen, sanoo kirpputoria talonsa edessä pitävä Tuula Seljas.

Talon pihaa koristaa suuri omenapuu, joka on tuottanut tänä kesänä jo monta sangollista pulleita omenoita. Seljaksen lapsenlapsi kirmaa paikalle pyytämään mummiltaan apua. Puun viilentävästä katveesta on mukavaa seurata ihmisiä, jotka viettävät kaunista kesäpäivää läheistensä kanssa.

Kyläjuhlan karttaan on merkitty 59 vierailukohdetta, ja olemme vasta päässeet vauhtiin, eli on riennettävä eteenpäin.

Talojen kunnostus on kulttuurihistorian kunnioittamista

Puun alla auringolta suojassa seisoo perhe nauttimassa vohveleita ja mansikkahilloa. Lahdessa Koiskalan kartanoa pitävät Pauliina Palo ja Kalle Knuuttila saapuivat poikansa Alexanderin kanssa ihastelemaan vanhoja puutaloja.

– Tulimme katsomaan, miten vanhoja taloja on täällä kunnostettu, sillä meillä on omia kunnostusprojekteja kotona. Jaoin täällä postia nuorena ja alue on muuttunut niistä ajoista. On hienoa nähdä, että ihmiset huolehtivat vanhoista rakennuksista, Palo pohtii.

Anttilanmäki on saanut nimensä Anttilan talosta, joka oli perimätiedon mukaan Lahden kylän ensimmäinen talo. Alueella on runsaasti 1930–1950-luvuilla rakennettua suojeltua puutaloasutusta.

Eri väriset ja kokoiset omakotitalot reunustavat kapeita kujia, jotka mutkittelevat paljastaen toinen toistaan kauniimpia puutarhoja. Yhdestä kaikuu klassinen musiikki, jota soittaa kolmihenkinen puutarhaorkesteri.

Anttilanmäen esikaupunkiasutus on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kulttuurimiljöön suojelemiseksi ja säilyttämiseksi on tehty paljon töitä. Monet talot on kunnostettu kauniisti vanhaa kunnioittaen.

Tiivis Anttilanmäen–Kittelän asukasyhdistys on luonut tapahtuman talkoovoimin, jotta koko kaupunki pääsisi ihastelemaan kulttuurihistoriallisesti arvokasta aluetta.

Eetun Köökin ja muiden ravintoloiden tarjoilut hupenivat

Vilhonkadun päässä on piha, josta kuuluu iloista puheensorinaa. Yläkouluikäinen poika tarjoilee mustikkapiirakkaa pöytiin. Pihamajassa istuva nainen haukkaa piirakkaa ja huokaa, että pihalla on ihanaa istua.

Kahdeksasluokkalaisen Eetu Lyytikän pitämä Eetun Köökki on vetänyt väkeä, ja makoisat suupalat ovat kadonneet parempiin suihin. Lyytikän kahvilassa on käynyt isä Ari Lyytikän mukaan jopa toista sataa vierasta.

– Olen leiponut kaikki tarjoilut itse, Eetu Lyytikkä kertoo.

Kyläjuhlakierros jatkuu mäen päälle, josta avautuu näkymä Launeelle. Illalla täällä soittaa monta paikallista bändiä, mutta ennen bileitä luvassa on teatteri- ja tanssiesityksiä. Anttilanmäeltä ovat ponnistaneet myöhemmin esiintyvät Etelärinteen Pojat sekä teatteriesityksen innoittaja sanoittaja–säveltäjä Repe Helismaa.

Syreenit tuoksuvat, ja edessä on ihmisjoukko kerääntyneenä ringiksi. Keskeltä kuuluu rummutusta ja laulua. Meneillään on capoeira taistelutanssiesitys. Sulavasti liikkuvat taistelijat pyörivät yleisön muodostaman ringin keskellä, ja rytmikäs säestys huumaa.

Hieman kauempaa tulevat taputukset kertovat Ainonpuiston teatteriesityksen loppuneen. Tapahtuman turvajärjestelyistä vastaava Minna Laherto tietää kertoa, että molemmat päivän kesäteatteriesitykset ovat loppuunmyytyjä. Kesäiselle puutarhajuhlalle on selkeästi ollut tilausta, sillä kävijämäärä yllätti järjestäjätkin.

Runokätkö sanoittaa kauniin kesäpäivän muiston

Kierros Anttilanmäellä alkaa olla lopussa, mutta vielä on käytävä runokätköllä, joita on piilotettu ympäri aluetta. Hippiäisenkadulta löytyy Lahtelaisen Rauno Seppäsen runo, joka kiteyttää kesäpäivän hengen.

"Kun kaikki on mennyt, jäljelle jää sittenkin aurinkoa reppuun. Sitä ei kukaan eikä mikään voi viedä minulta ja sillä minä sinnittelen eteenpäin niin kauan kuin jalat kantavat."