Syyllistyikö marja-alan yrittäjä ihmiskauppaan? Jutun käsittely alkaa hovissa - lue yön uutiskooste

STT

Syytteitä thaimaalaisiin marjanpoimijoihin kohdistuneesta ihmiskaupasta ryhdytään käsittelemään tänään Vaasan hovioikeudessa. Syytteiden mukaan keskisuomalainen marja-alan yrittäjä värväsi thaimaalaisia pakkotyöhön vuonna 2016. Poimijat joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa ja tekemään töitä 12–15 tuntia päivässä.

Käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän ehdolliseen vankeuteen ja liiketoimintakieltoon. Sekä tuomittu että syyttäjä ovat valittaneet tuomiosta.

Hovioikeuskäsittely alkaa iltapäivällä katselmuksella paikan päällä Hankasalmella. Ensimmäinen varsinainen istuntopäivä on huomenna.

Valviran ylijohtaja Uutissuomalaiselle: Vanhustenhuollosta löytyy yhä liikaa vakavia epäkohtia

Alkuvuonna julki tulleet ongelmat vanhustenhuollossa eivät ole poistuneet, sanoo lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson Uutissuomalaiselle.

Henrikssonin mukaan Suomessa on yhä aivan liikaa yksiköitä, joiden toiminnassa on vakavia epäkohtia.

Ylijohtaja sanoo, että suurimmassa osassa yksiköitä asiat ovat riittävän hyvällä tasolla, mutta työtä on vielä tehtävä paljon.

Henriksson kertoo Valviran odottaneen, että ohjauksen tai huomautuksen kaltaiset kevyet toimet riittäisivät. Muutokset olivat kuitenkin vain tilapäisiä tai niitä ei tehty ollenkaan.

Tänään on tiedossa sadetta ja ukkoskuuroja

Viikko alkaa tänään sateisena. Ilmatieteen laitos ennustaa sadetta tai sadekuuroja koko maahan.

Maan etelä- ja keskiosassa saadaan paikoin myös ukkoskuuroja. Lämpötila kohoaa päivällä 16–21 asteeseen.

Pohjois-Suomessa päivän ylin lämpötila on 15–19 astetta. Koko maassa on pilvistä tai puolipilvistä.

Koko viikosta on ennustettu varsin sateista. Sadekuurot tuovat helpotusta pitkään jatkuneeseen kuivuuteen ja vähentävät metsäpalovaroitusten tarvetta.

Lehdet: Epsteinia vahtineilla vartijoilla oli takana pitkä ylityöputki

Yhdysvalloissa seksuaalirikoksista syytettyä liikemiestä Jeffrey Epsteinia valvoneilla vanginvartijoilla oli takana pitkä ylityöputki, kertovat Washington Post ja New York Times.

Alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksikaupasta epäilty Epstein löytyi viikonloppuna kuolleena vankisellistään, ilmeisesti itsemurhan tehneenä. Ihmetystä on herättänyt, miten korkean profiilin vanki onnistui tekemään itsemurhan.

Paikallisen ammattiyhdistyksen johtaja ja viranomaislähde vankilasta kertoivat yhdysvaltalaislehdille, että toinen vartijoista oli ylitöissä johdon määräyksestä. Toisen ylityöt olivat jatkuneet jo neljättä tai viidettä päivää peräkkäin.

Trumpin republikaanihaastaja syyttää presidenttiä rasismista

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin republikaanien ensi vuoden esivaaleissa haastava Bill Weld syyttää presidenttiä rasismista. Weld sanoi sunnuntaina, että republikaanit kärsivät suuren tappion syksyn 2020 vaaleissa, jos puolueen edustajat eivät tuomitse Trumpin "rasistisia vuodatuksia."

74-vuotias entinen Massachusettsin kuvernööri on ainoa merkittävä republikaani, joka on toistaiseksi ilmoittanut haastavansa Trumpin ja tavoittelevansa puolueen presidenttiehdokkuutta ensi vuoden vaaleissa.

Käytännössä Weldillä ei ole mahdollisuuksia ehdokkuuteen, sillä istuva presidentti on republikaaniäänestäjien keskuudessa hyvin suosittu. (Lähde: AFP)

Ranskalaisjärjestöjen alus pelasti 81 siirtolaista Libyan edustalta

Ranskalaisten avustusjärjestöjen alus on pelastanut 81 siirtolaista Libyan rannikon edustalta sunnuntaina. SOS Mediterranean ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen operoima alus pelasti pääosin sudanilaisista nuorista miehistä koostuneen joukon, joka oli lähtenyt lauantaina Libyasta merelle kumiveneellä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan pelastetut vietiin norjalaiseen Ocean Viking -alukseen, jonka kyydissä oli jo ennestään 130 siirtolaista.

SOS Mediterranean -järjestön edustaja arveli, että sääolosuhteet saattavat nyt rohkaista monia venekuntia lähtemään matkaan Libyan rannikolta. Lisäksi muslimien monipäiväinen Id al-Adha-juhla voi vaikuttaa siihen, että viranomaiset eivät partioi Libyan rannikolla yhtä aktiivisesti kuin normaalisti. (Lähde: AFP)

Saudi-Arabian salamyhkäinen öljy-yhtiö pitää historiallisen osavuosikatsauksen

Saudi-Arabian valtiollinen öljy-yhtiö Saudi Aramco pitää tänään historiallisen puolivuosikatsauksen. Tuloksen lisäksi katsauksesta odotetaan vihjeitä siitä, aikooko yhtiö toteuttaa pitkään huhutun listautumisen pörssiin.

Perinteisesti hyvin salamyhkäinen Aramco kertoi huhtikuussa ensimmäistä kertaa talouslukuja julkisuuteen, kun se ilmoitti vuoden 2018 liikevoitokseen 111 miljardia dollaria. Nyt se pitää ensimmäistä kertaa julkisen osavuosikatsauksen.

Jos Aramco listautuisi pörssiin, siitä tulisi todennäköisesti maailman arvokkain yhtiö. Aramcon arvoksi on arvioitu jopa kaksi biljoonaa dollaria.

Nadal jyräsi turnausvoittoon Montrealissa

Maailmanlistan kakkonen Rafael Nadal on voittanut Montrealin ATP Masters -turnauksen. Nadal kaatoi finaalissa venäläisen Daniil Medvedevin tyylipuhtaasti 6–3, 6–0.

Turnauksessa kahdeksanneksi sijoitettu Medvedev ei pystynyt murtamaan loppuottelussa Nadalin syöttöä kertaakaan.

Nadal on voittanut Kanadan avoimet nyt viisi kertaa urallaan. ATP Masters 1000 -turnausvoittoja hänellä on jo ennätykselliset 35. (Lähde: AFP)

Sivussa ollut Neymar joutui PSG-fanien sylkykupiksi kauden avauspelissä

Ranskan hallitseva jalkapallomestari Paris Saint-Germain aloitti Ranskan liigan kauden voitokkaasti sunnuntai-iltana. PSG otti kotonaan rutiinivoiton Nimesistä maalein 3–0.

PSG:n kokoonpanossa ei nähty brasilialaistähti Neymaria, jonka siirtoa joko Barcelonaan tai Real Madridiin pidetään todennäköisenä.

Pariisilaisseuran fanit tekivät ottelussa tiettäväksi mielipiteensä Neymarista. Fanien lakanoissa muun muassa käskettiin Neymaria häipymään.

Neymar siirtyi kaksi vuotta sitten Barcelonasta PSG:n riveihin ennätyksellisellä 222 miljoonan euron summalla. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.