Omakotitalo tuhoutui lopulta lähes täysin tulipalossa Lahdessa - salama iski talon yläkertaan

Salama sytytti tuleen omakotitalon yläkerran Lahdessa. Sami Kuusivirta

Anne Honkanen

Omakotitalo tuhoutui lähes täysin tulipalossa Saunatiellä Lahdessa tiistaina. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Kari Sipilän mukaan tuho on "käytännössä aika totaalinen".

- Kyllä se näyttää aika pahalta. Epäilen, että talo on menee purkuun. Kun talo kastellaan läpikotaisin, niin eipä siinä muita vaihtoehtoja ole, Sipilä sanoo.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen julkaisemista Twitter-päivityksistä voi nähdä, miltä palopaikalla näytti sammutusöiden alkuvaiheessa kello 16.22 ja miltä sammutustöiden loppuvaiheessa kello 19.41.

Tulipalo syttyi Pelastustoimen mediapalvelun mukaan salaman iskusta. Se sytytti tuleen omakotitalon yläkerran. Paloa sammuttamaan lähetettiin harvinaisen paljon pelastuslaitoksen yksiköitä, kaikkiaan 22, mutta palon leviämistä talon alakertaan ei pystytty estämään.

Pelastuslaitos sai tiedon palosta kello 15.53 Sammutustyöt olivat päättymässä kello 20.30 aikoihin.

Sipilä sanoo, että vahingot ovat mittavat, mutta niiden suuruusluokkaa hän ei ryhtynyt arvioimaan. Onni onnettomuudessa oli, että tulipalossa ei kuitenkaan syntynyt henkilövahinkoja.

Omakotitalo oli Sipilän mukaan rakennettu 1940-luvulla.

Ukkosmyrsky aiheutti hälytyksiä

Lahden ja Hollolan ylitse tiistaina iltapäivällä noin kello 16 aikoihin pyyhkäissyt ukkosmyrsky aiheutti useita pelastustehtäviä Saunatien palon lisäksi

Sipilän mukaan pahoilta tuhoilta vältyttiin kuitenkin muualla: muun muassa Viuhassa Lahdessa salamanisku oli sytyttänyt puun palamaan, Herrasmannin päiväkodissa tulvi Lahdessa, ja myös Hollolassa ja Petsamossa käytiin torjumassa tulvavahinkoja. Sen sijaan Lahden keskustassa, jossa tulviin on totuttu rajujen ukkoskuurojen aikana, vältyttiin tällä kertaa tulvilta.

Nastolan Tokmanni puolestaan ilmoitti Facebook-sivuillaan, että myymälä jouduttiin sulkemaan poikkeuksellisesti jo kello 17 jälkeen kovan vesisateen seurauksena.

Myös DNA:n yhteyksissä on tiettävästi ollut ongelmia ainakin Ahtialan alueella. DNA:n mukaan ongelmaa korjataan parhaillaan eikä sen laajuudesta ole vielä täyttä tietoa.

Juttua päivitetty 13.8. klo 18.04: tiedolla muun muassa salaman iskusta, kello 18.50: tiedolla palon sammuttamisen etenemisestä ja ukkosmyrskyn aiheuttamista tuhoista, kello 19.30: Nastolan Tokmannin aiemmasta sulkemisesta, kello 20.22: tieto DNA:n yhteysongelmista, ja kello 20.52: palon tuhoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 4. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 5. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 6. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 7. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 11. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 12. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 13. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 14. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 15. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 5. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 6. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 7. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 8. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 9. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 10. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"
 11. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 12. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 13. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 14. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 15. Viivi ja Wagner 28.5.2020

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.