Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ravintolisiä ulkomailta tilannut sai tuomion - Suomessa myydään täysin samaa tuotetta

Suomessa myytävän ravintolisän tilaaminen ulkomailta johti tuomioon lääkerikkomuksesta.

Tuusulalainen Wille Nurmi tilasi Yhdysvalloista lisäravinteita ja vitamiineja viime vuoden toukokuussa. Tuotteiden joukossa oli myös purkki 5-HTP-valmistetta, jota myydään Suomessa laajasti luontaistuote- ja terveyskaupoissa. 5-HTP on luonnossa esiintyvä aine, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi ja melatoniiniksi.

Nurmen tilaama purkki oli täysin sama valmiste, jota Suomessakin myydään. Syynä Yhdysvalloista tilaamiseen oli alhaisempi hinta.

ESS uutisoi 22. toukokuuta 5-HTP-valmisteista, joita myydään yleisesti luontaistuotekaupoissa, vaikka lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on lisännyt 5-HTP:n lääkeluettelon liitteeseen 1 A. Kyseisen liitteen aineita sisältävät valmisteet rinnastetaan aina reseptilääkkeisiin. Lainsäädäntö on kuitenkin monimutkainen, joten Suomessa jo kaupan olevia valmisteita saa ainakin toistaiseksi myydä ilman reseptiä.

Koska samaa valmistetta on vapaasti myytävänä Suomessa lähes kaikissa luontaistuotekaupoissa, Nurmi ei arvannut, että hänen olisi pitänyt tarkistaa aineen luokittelu lääkeluettelosta.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Nurmi tilasi netistä kyseistä lisäravinnetta. Aiemmin paketit olivat tulleet perille ongelmitta. 5-HTP:n luokittelu oli kuitenkin muuttunut kuukausi ennen tilauksen tekemistä.

Nurmi maksoi lähetykseen kuuluvan arvonlisäveron Suomeen ja jäi odottamaan postia. Pian hän sai puhelun tullin rikostutkijalta. Hänet kutsuttiin kuulusteluihin, sillä hän oli tilannut laitonta lääkeainetta.

- Kiistin syyllistyneeni lääkerikokseen, sillä en mielestäni ollut tehnyt sellaista. Olin tilannut ravintolisiä, en lääkkeitä, hän kertoo.

Nurmen maksamaa arvonlisäveroa ei palautettu, vaikka hänen tilaamansa tuote hävitettiin.

Asia eteni yleiselle syyttäjälle, ja Nurmelle vaadittiin tuomioksi 20:tä päiväsakkoa lääkerikoksesta.

Vantaan käräjäoikeus piti valmistetta lääkkeenä, vaikka sitä myydään Suomessa ravintolisänä. Käräjäoikeuden mielestä oleellista oli vain se, oliko Nurmi syyllistynyt pelkkään huolimattomuuteen vai törkeään huolimattomuuteen tilausta tehdessään.

”Tietämättömyys lain säännöksistä ei poista rangaistusvastuuta” lukee käräjäoikeuden päätöksessä.

Lopullinen tuomio oli lääkerikkomus ja 10 päiväsakkoa. Asianajajakulut jäivät Nurmen maksettavaksi. Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta hovioikeus ei antanut tapaukselle jatkokäsittelylupaa.

Töitä hakiessa tuomio voi tulla ilmi turvallisuusselvityksestä ja pahimmassa tapauksessa estää Nurmen pääsyn johonkin tiettyyn virkaan.

Nurmi kertoo törmänneensä sosiaalisessa mediassa kymmeniin vastaaviin tapauksiin.

- Valtion varojen tuhlaaminen tällaiseen on aivan järjetöntä. Minun tapauksessani tämän yhden ravintolisäpurkin tilaaminen työllisti tullia, tullin laboratoriota, tullin rikostutkijaa, yleistä syyttäjää, käräjäoikeutta ja hovioikeutta.

Kaikki tämä vain yhden ravintolisäpurkin vuoksi, jonka olisi saanut ostettua Suomestakin. Nurmi toivoo, että tapauksesta kertominen herättäisi ihmiset kyseenalaistamaan nykyisiä käytäntöjä.