Pistikö ampiainen? Näissä olosuhteissa saattaa siitä seurata myös uusi, ikävä ongelma

Ampiaiset kuuluvat luontoon ja siksi niitä on lähes mahdoton välttää kesäaikaan, vaikka niitä ei kotipihassa olisikaan. Värit, tuoksut ja makeat herkut suorastaan vetävät ampiaisia puoleensa, kertoo Allergia- ja astmaliitto tiedotteessa.

- Jos näytät ja tuoksut kukkakedolta, ampiainen löytää nopeasti luoksesi. Se havittelee myös retkipöydän sokerisia mehuja, virvoitusjuomia ja hedelmiä. Niiden sijaan voit antaa ampiaisille oman hillokupin. Siten voit saada paremman ruokarauhan, Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitosta vinkkaa.

Kuppi sijoitetaan tietenkin usean metrin päähän omasta eväspöydästä.

- Ampiaiset pistävät vain puolustautuessaan. Siksi niitä ei kannata huitoa. Pesän läheisyydessä täytyy olla erityisen varovainen. Pistossa vapautuva myrkky sisältää feromoneja, jotka saavat kaikki lähistön ampiaiset puolustuskannalle, Jantunen varoittaa.

Mitä nopeammin ampiaisen piston aiheuttamat oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on saada reaktion saanut ensiapuun nopeasti. Näin liitto neuvoo allergista toimimaan, jos tulee ampiaisen pistämäksi:

- Käytä adrenaliini-injektoria heti reaktion voimistuessa. Turha injektorin käyttö ei aiheuta vaaraa. Adrenaliini-injektori on allergisen ensiapulääke vakaviin reaktioihin ja sen saa vain lääkärin määräyksestä.

- Ota antihistamiinia ja kortisonitabletteja esimerkiksi kyypakkauksesta.

- Hakeudu terveyskeskuksen päivystykseen.

Myös alle 2-vuotias lapsi tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen on syytä käyttää päivystyksessä. Raskaana olevat saattavat saada supistuksia voimakkaasta reaktioista, liitosta kerrotaan.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Mainos: Hämeenmaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut