Pitkäaikainen haave kävi toteen ja tuli vielä menestystäkin - "Tämä on kuin aprillipila"

Lahden Taidemuseossa avautuu ensi perjantaina Julistetriennale. Kari Savolaiselle se on viimeinen rutistus ennen eläkkeelle jäämistä. ESS/Arkisto

Krista Koivisto

Tutkija Kari Savolainen ja amanuenssi Ulla Aartomaa työskentelivät pitkään yhdessä Lahden taidemuseossa ja haaveilivat aikanaan kirjan tekemisestä. Haave kävi toteen ja syntyi Julisteita Suomesta: Lahden julistemuseon kokoelmia -kirja. Nyt kirjalle on myönnetty myös tunnustusta. Se valittiin vuoden parhaaksi taidekirjaksi jokavuotisessa Eliel Aspelin -kirjakilpailussa.

Savolaiselle palkinto tuli täytenä yllätyksenä, mutta iloisena sellaisena.

- Tämä on kuin aprillipila, joka tulee pienellä viiveellä. Ja kun tässä olemme tahoillamme eläköitymässä, niin pitäähän jotain informaatiota jäädä jälkipolvellekin.

Julisteita Suomesta -kirja on kulttuurihistoriallinen matka julistetaiteeseen ja nostaa julistetaiteen osaksi taidehistoriaa. Julistetaide kirjallisuuden aiheena on Savolaisen mukaan hyvin harvinainen, mikä oli yksi peruste voittoon. Teokseen on koottu kirjoittajien valitsemia julisteita, niin tuttuja kuin harvinaisuuksiakin.

Savolainen ja Aartomaa painottivat julistetutkimuksen monitieteisyyttä. Esittelytekstien lisäksi kirjassa kerrotaan julisteiden taustasta ja aikakaudesta sekä taiteilijoiden elämästä. Raatia ilahdutti myös suuresti yksinkertainen, mutta visuaalisesti havannoiva julisteiden tyylin aikajana.

Kirjan on taittanut Marjaana Virta. Yhtenä voittokriteerinä olikin teoksen onnistunut ulkoasu.

Lahden Taidemuseossa avautuu ensi perjantaina Julistetriennale, joka tuo maailman graafisen suunnittelun huiput Suomeen. Lahden perinteikäs biennale muuttui triennaleksi, joka järjestetään vain joka kolmas vuosi. Savolaiselle tämä on viimeinen näyttelyrutistus ennen eläkkeelle jäämistä. Hänen mukaansa kolmen vuoden tauko näyttelyssä ilmenee pieninä tyylin muutoksina ja uudistumisena.

- Esimerkiksi typografiset elementit eli kirjaimilla leikkiminen näkyy aiempaa enemmän, kun taas valokuvatyyppiset julisteet ovat vähentyneet. Uutta on myös triennalen näyttelyiden levittäytyminen tänä vuonna Lahden historialliseen museoon ja Kauppatorille. Lahden toriparkkityömaan aidoissa on esillä kansainvälinen graafisen suunnittelun opiskelijoiden Unicef-aiheinen julistenäyttely.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 6. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 7. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 9. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 10. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 13. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.