Henna Pirkonen ja Joonas Karhinen näkevät maaseutukylissä paljon mahdollisuuksia – kylätaloillekin voisi kehittää lisää toimintaa

Päijät-Leaderin hallinnoima Heimohautomo auttaa Päijät-Hämeen yhteisöjä ja yhdistyksiä löytämään vahvuutensa ja hyödyntämään niitä esimerkiksi markkinoinnissa.

”Henna on tunnollinen, visuaalisesti lahjakas ja tulee hyvin kyläläisten kanssa juttuun”, Heimohautomon yhteisöaktivaattori Joonas Karhinen Ronja Koskinen

Milja Kungas

Asikkalan kirkonkylän raitilla aukeaa elokuinen viljapelto vaaleankultaisena. Pellonlaidalla ainoa ääni olisi heinäsirkkojen siritys, ellei autoja kulkisi ohi niin tiheään tahtiin. Maalle mennään yleensä etsimään hiljaisuutta, mutta kylällä voikin olla yllättävän vilkasta. Asukkaat ajelevat asioille taajamaan, kesäasukkaat mökeilleen.

– Missään muualla ei myöskään asu niin leppoisaa väkeä kuin kylissä, sanoo viljapellon viereen kuvaa varten asettunut Joonas Karhinen.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on toiminut helmikuusta lähtien yhteisöaktivaattorina Päijänne-Leader ry:n Heimohautomo-hankkeessa, jossa ollaan kylien asialla. Puolessa vuodessa Karhinen on ehtinyt nähdä paljon päijäthämäläisten kylien asukkaita, osallistunut talkoisiin ja kuunnellut huolia ja ilonaiheita.

– Talkoisiin osallistuminen on loistava tapa tavata ihmisiä tekemisen kautta. Olen ollut esimerkiksi pystyttämässä laavua Hämeenkoskella ja telttoja markkinoille Kalkkisissa (Asikkalassa).

Henna Pirkonen muutti takaisin Vääksyyn

Karhisen työpari on asikkalalainen paluumuuttaja Henna Pirkonen, joka työskentelee kyläaktivaattorina puoliksi Heimohautomossa ja puoliksi Päijät-Hämeen Kylät -kyläyhteenliittymässä. Pirkonen palasi Asikkalan Vääksyyn vuonna 2011.

– Löysin mielenkiintoisen asunnon ja halusin palata yhteisöön, joka oli minulle lapsuudesta tuttu. Kaipasin rauhaa ja luonnonläheisyyttä. Tulin tänne Helsingistä, enkä ole katunut päivääkään. Tällä hetkellä asun vuokralla, ja etsinnässä on talo maalta, Henna Pirkonen kertoo.

Myös Joonas Karhinen on kasvanut pikkupaikkakunnalla, Uukuniemellä. Hän on päijäthämäläisissä talkoissa huomannut, että kylien yhteishenki on vahva paikasta riippumatta. Se tuo mieleen myös kotikylän.

Kylien kannattaa keskittyä omiin vahvuuksiinsa

Kylien asukkaat voivat lähestyä Heimohautomon työntekijöitä monenlaisissa kysymyksissä, on sitten kyse tapahtuman järjestämisestä tai nettisivujen tekemisestä.

– Jos vaikkapa halutaan tehdä tapahtuma, mutta ei osata itse miettiä kaikkea siihen liittyvää, Joonas Karhinen vinkkaa.

Henna Pirkonen ja Joonas Karhinen toivovat, että kylien asukkaat ja erilaiset toimijat ottaisivat yhteyttä heihin minkä tahansa kylätoiminnan kehittämisajatuksen kanssa. Ronja Koskinen

Henna Pirkonen muistuttaa, että jokaisella kylällä on omat vahvuutensa, jotka pitää löytää ja joita voi kehittää.

– Kaikki kylät eivät voi tehdä samaa asiaa.

Pirkonen sanoo, että kylissä on hyvä huomioida myös kesäasukkaat ja pyrkiä osallistamaan heitä mukaan toimintaan. Kesäasukkaiden ideasta on lähtenyt Pirkosen mukaan muun muassa jo paikkansa vakiinnuttaneita, kiinnostavia kylätapahtumia, kuten Vintturi Jazz Sysmässä tai Nakukymppi Padasjoella. Ne houkuttelevat kävijöitä kauempaakin.

Yksi kylien huolenaiheista on, että nuoria on vaikea saada mukaan toimintaan. Heimohautomossa suunnitellaan paraikaa yhdistysten esiintuontia suoraan nuorille nuokkutapahtumissa. Karhinen sanoo, että nuorille ei voida mennä esittämään asiaa niin, että tarvitsemme sihteeriä tai tiedottajaa.

– Aluksi pitää saada syttymään tuli kunnolla, keksiä mielekästä tekemistä ja tarjoilla se nuorille. Esimerkiksi metsästysyhdistys voi pyytää nuoria kokeilemaan, millaista laser-ammunta on.

Kylätalot käyttöön päiväsaikaankin

Kylien on pitänyt vuosien varrella sopeutua muuttuvaan elämänmenoon. Henna Pirkonen toivoo, että esimerkiksi kauniita kylätaloja pystyttäisiin hyödyntämään nykyistä paremmin. Jotkut ovat tyhjillään, toisissa järjestetään juhlia tai ne ovat iltakäytössä. Päivisin niitä voisi hyödyntää vaikkapa työtiloina, Pirkonen ehdottaa.

– On paljon yhteisöllisiä tiloja, joita voisi käyttää.

Joonas Karhinen sanoo, että maaseudulla yrittäjyysaste on korkea.

– Maalla on mentaliteetti, että jos ei ole valmiina, tehdään itse. Tuotantotiloja ajatellen tontit ovat maaseudulla edullisia. Etätyö mahdollistaa sen, että maalla on taas helpompi asua kuin vaikkapa 2000-luvun alussa. Koen maaseudun tulevaisuuden sikäli valoisana, Karhinen sanoo.

– Kaksoiskuntalaisuudessa olisi mahdollisuuksia. Voisi olla niinkin, että kesäasunto olisi kaupungissa ja vakituinen asunto maaseudulla, Henna Pirkonen jatkaa.

Yhteistyötä myös yhdistysten välille

Maaseudulla parasta on Henna Pirkosen mielestä ihmiset ja yhteisöjen monimuotoisuus.

– Ei ole yhtä maaseutua, vaan on kaupunkeja ja erilaisia maaseutuja.

Maalla voi kokea myös ainutlaatuisia hetkiä.

– Kun lähtee ajelemaan kesäiltana pikkuista hiekkatietä, avaa ikkunan, haistelee tuoksuja ja kuuntelee linnunlaulua – ei sellaista ole missään muualla, Pirkonen kuvailee.

Joonas Karhinen on kotoisin Uukuniemeltä, Henna Pirkonen Asikkalasta. Ronja Koskinen

Kylät ovat täynnä tarinoita, jotka odottavat löytäjäänsä. Joonas Karhinen sanoo, että kyläkirjoja on, mutta muuta tarinallistamista ei juuri ole kokeiltu. Heimohautomo puuhaa yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa viiden kylän tarinoita, joita kylät voivat hyödyntää markkinoinnissaan.

– Sitä kautta voi houkutella matkailijoita ja uusia asukkaita.

Henna Pirkonen ja Joonas Karhinen toivovat, että kylien asukkaat ja erilaiset toimijat ottaisivat yhteyttä heihin minkä tahansa kylätoiminnan kehittämisajatuksen kanssa.

– Myös kylien ja yhdistysten välistä yhteistyötä olisi kiva nähdä, Henna Pirkonen sanoo.

Kun kyläyhdistykset tai muut toimijat haluavat ihmisiä koolle, Karhisen mukaan yksi keino toimii aina:

– Tarjotkaa kakkukahvit, se vetää varmasti.

Juttu on julkaistu alunperin Viritä vapaalle -harrastusliitteessä. Voit lukea koko liitteen täältä.

Hanke

Kylien avuksi

Heimohautomo-hanke sparraa yhteisöjen toimintaa ja auttaa asuinalueita kehittämään toimintaa Päijät-Hämeessä, Iitissä ja Pertunmaalla. Tavoitteena on vahvistaa paikallisidentiteettiä ja omaehtoista kehittämistyötä.

Päijänne-Leader ry:n hallinnoima hanke alkoi helmikuussa 2019 ja kestää kevääseen 2021.

Heimohautomo järjestää työpajoja, kouluttaa uusien työkalujen käytössä ja kannustaa yhteistyöhön eri toimijoiden välillä.

Tavoitteena on myös kehittää toimintaa, joka tukee kuntalaisten hyvinvointia ja asuinalueiden elinvoimaa.

Rahoittaja on Hämeen ELY-keskus ja rahoitusohjelma Manner-Suomen maaseudun rahoittamisohjelma 2014–2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kesä toi sirkuksen taas Orimattilan Mallusjoelle – hevosmaneesi muuttui jo seitsemättä kertaa sirkusareenaksi
 4. Henkilöauto törmäsi pyöräilijään suojatiellä Lahdessa
 5. Uskomuksissa käärme edustaa muutakin kuin kartettavaa pahaa – maidolla hellityn elättikäärmeen toivottiin suojelevan talon karjaa ja emäntää
 6. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 7. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 8. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 9. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 10. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 11. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 12. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 13. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 14. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 15. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.