Avioeron todennäköisyys on yllättäen suurin jo liiton alussa

Avioero tapahtuu todennäköisimmin ensimmäisen avioliittovuoden aikana. Helena Nyman

Henrika Havumäki

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2018 aviopareja erosi eniten seitsemäntenä avioliittovuotena. Avioliitosta eronneita naisia, joiden puoliso on eri sukupuolta, on tilaston mukaan 590 ja vastaavasti miehiä 594.

Eronneiden miesten ja naisten määrä ei ole sama, sillä Tilastokeskus huomioi vain sen osapuolen, joka asuu vakinaisesti Suomessa. Naisen keski-ikä erotessa oli viime vuonna 41 vuotta ja miehen 43 vuotta.

Turun yliopiston akatemiatutkija Marika Jalovaara sanoo, että ensimmäisten avioliittovuosien jälkeen useimpien tyytyväisyys liittoon heikkenee. Puolisoiden eroavuudet asenteissa, arvoissa ja käyttäytymisessä tulevat esiin.

– Tätä seuraa sopeutumisjakso, jonka tulokset vaihtelevat. Jotkut päätyvät siihen, ettei yhteiselämän jatkaminen kannata, kun toisten suhde jatkuu entistä lujempana, vaikka ehkä toisenlaisena kuin aluksi.

Viime vuonna avioerojen huippu oli seitsemännen avioliittovuoden kohdalla. Grafiikka kuvaa eronneita naisia, joiden puoliso on eri sukupuolta. Anssi Hietamaa

Tyytyväiset avopuolisot avioituvat

Jalovaaran viimevuotisen tutkimuksen mukaan avioeron todennäköisyys ei kuitenkaan ole korkeimmillaan seitsemäntenä avioliittovuotena vaan ensimmäisenä. Sen jälkeen eroriski laskee.

Seurattaessa avio- ja avoliittoja nähdään, että eroriski pienenee voimakkaasti myös avioitumisen myötä.

– Näin on siitä riippumatta, että osa pareista on asunut ja elänyt yhdessä vuosiakin ennen avioitumista. Yksi syy tälle on valikoituminen: liittoonsa tyytyväiset ja sitoutumishaluiset puolisot avioituvat todennäköisemmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.