Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Taloyhtiöitä kehotetaan odottamaan tuomioistuimen ratkaisua isännöintikartellista

Taloyhtiöiden kannattaa odottaa markkinaoikeuden ratkaisua isännöintialan kartelliepäilyssä ennen vahingonkorvauskanteisiin ryhtymistä, asiantuntijat suosittelevat. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) kertoi keskiviikkona epäilevänsä, että eri isännöintialan yritykset ja Isännöintiliitto ovat sopineet isännöintipalvelun hintojen yhdenmukaistamisesta ja hinnankorotuksista.

KKV:n esitys 22 miljoonan euron seuraamusmaksuista menee nyt markkinaoikeuden ratkaistavaksi. Yritysjuridiikan professori Petri Kuoppamäki Aalto-yliopistosta kehottaa taloyhtiöitä odottamaan markkinaoikeuden päätöstä.

– Silloin faktat ovat paremmin selvillä. Kanteen voi nostaa ilman tuomiotakin, mutta yleensä näissä odotetaan markkinaoikeuden tuomiota, ja mielestäni se on järkevää tällaisessa asiassa, Kuoppamäki sanoo.

Myös Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen suosittelee lainvoimaisen päätöksen odottamista.

– Kiinteistöliitossakin seurataan tarkasti asian etenemistä ja valmistaudutaan siihen, että ohjeistetaan taloyhtiöitä siinä, mikä on taloyhtiön kannalta se järkevä ratkaisu ja toimintatapa.

Edessä voi olla varsin pitkä odotus. Kuoppamäki arvioi, että markkinaoikeuden päätöksen saamisessa voi mennä kaksikin vuotta.

Markkinaoikeus ei osaa vielä arvioida, koska ratkaisua voidaan odottaa.

– Vastaavan kokoluokan jutuissa hyvin tavanomaista on, että käsittelyaika on enemmän kuin vuosi, sanoo tuomari Pasi Yli-Ikkelä, jonka käsiteltäväksi asia on tulossa.

Kuluttajaliitto kehottaa kilpailuttamaan isännöintipalvelut: "Hyvä vastalääke kohoaville hinnoille"

Vaikka asiassa saataisiin lainvoimainen päätös, ei korvausten hakeminen ole itsestäänselvä päätös. Vahingonkorvausten saaminen kartellitapauksissa ei ole ollut yksinkertaista.

– Vahingon kärsijän pitää pystyä osoittamaan, että hänelle on aiheutunut vahinkoa tästä kartellista, ja myös sen vahingon määrä, Kuoppamäki selvittää.

Tämä on usein ollut käytännössä vaikeaa.

Koska korvausten saaminen on epävarmaa, yksittäinen taloyhtiö voi kokea oikeudenkäyntikulut tarpeettomana riskinä. Ryhmäkanne puolestaan ei ole tässä tapauksessa mahdollinen, koska vahingon kärsijöitä olisivat yhtiöt eivätkä yksittäiset kuluttajat.

Kiinteistöliiton Tossavainen suosittelee taloyhtiöiden hallituksia perehtymään isännöintisopimuksiinsa ja neuvottelemaan niitä tarvittaessa uudelleen. Usein sopimukset unohtuvat vuosien ajaksi, eikä hallituksessa tiedetä, mistä kaikesta niissä on sovittu.

Tossavaisen mukaan KKV:n keskiviikkoisen ilmoituksen jälkeen osa taloyhtiöistä on ryhtynyt miettimään isännöintiasioita.

– Toisaalta myöskään hätiköintiin ja ylilyönteihin ei kannata lähteä, vaan jos haluaa vaihtaa isännöintiä, sekin kannattaa tehdä harkiten ja huolella.

"Viime kädessä maksajina taloyhtiöiden asukkaat" – kilpailuviranomaisen mukaan isännöintialan hintakartellissa mukana kuusi yritystä ja Isännöintiliitto