Retoriset ääripäät Stubb ja Rinne kärjistävät politiikkaa

 

 

 

Sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen tuoreet puheenjohtajat ravistelevat sekä poliittisia puhetapoja että perinteistä käsitystä osaavasta poliitikosta. Tutkijoiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä tilausta puheelle, joka ei muistuta perinteistä poliittista munkkilatinaa.

– SDP:n ja kokoomuksen puoluejohtajat eroavat molemmat omilla tavoillaan perinteisestä tylsän asiaosaajan mielikuvasta, sanoo organisaatiomainetta tutkinut professori Pekka Aula Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Aulan mukaan Antti Rinne nousi puolueen johtoon keskustan Juha Sipilän tavoin politiikan ulkopuolelta ja Alexander Stubb on olemukseltaan ensimmäinen nykypäivän mediapoliitikko.

Viestinnän dosentti Anu Kantola Helsingin yliopistosta uskoo, että konsensusajan poliittinen kulttuuri on murtumassa.

 – Rinteellä ja Stubbilla on vahva tarve asemoida itsensä kärjekkäästi poliittiselle kentälle, mikä on uutta suomalaisessa järjestelmässä. Molemmilla on selvästi vaalien kiilto silmissä, mutta puhetavat ovat myös pidemmän kehityksen tulosta. Perussuomalaisten terävä puhetyyli on muuttanut poliittista kulttuuria.

 

Stubb murtaa maltillisen linjan

 

Kantolan mukaan Stubb edustaa uudenlaista kokoomuslaista, joka haluaa eroon vanhasta poliittisesta kulttuurista. Rinne puolestaan edustaa ay-liikkeen perinteisiä arvoja.

– Kokoomus oli oppositiossa 21 vuotta. Puolueen täytyi yrittää vakuuttaa, että siitä ei ole haittaa kenellekään. Kokoomuksessa ykkösketjuun on nostettu ennen Stubbia vain maltillista siipeä, vaikka puolueessa on aina ollut kärjekkäitä tyyppejä.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan Rinne ja Stubb ovat myös olemukseltaan ja puhetyyleiltään ääripäitä.

– Rinne oli linjapuheessaan jopa suomalaiseksi poliitikoksi epäsujuva ja esiintymistaidoiltaan suorastaan heikko.

Isotaluksen mukaan myös Stubbin sulavasuiseen tyyliin liittyy riskejä.

– Hän jakaa mielipiteitä ja suosiostaan huolimatta myös ärsyttää. Se, että kerää pelkällä tyylillä vastustajia, on aina riski.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Lahden kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut