Neitsyydestä kehittyi rap-artistille hiljalleen jättimäinen ongelma - "Olisin voinut olla seuraava kouluampuja"

Julius Sarisalmen mielestä avoimuus on tärkeää. Jos vaan uskaltaisimme puhua ongelmistamme, voisimme olla terapeutteja toisillemme. Rami Marjamäki

Juulia Järvenpää

Kalifornialainen 22-vuotias Elliot Rodger tappoi kuusi ihmistä ja itsensä Santa Barbarassa kolme viikkoa sitten. Hän puukotti ensin kolme ihmistä kuoliaaksi asunnossaan, minkä jälkeen hän otti aseensa ja lähti ajamaan autoa. Hän ampui auton ratista kolme ihmistä lisää ja takaa-ajon päätteeksi itsensä.

Ennen tekoa Rodger oli julkaissut YouTubessa videon, jossa hän kertoi olevansa yhä neitsyt. Hän oli katkera naisille siitä, etteivät he olleet osoittaneet kiinnostusta häntä kohtaan. Muille miehille hän oli katkera siitä, että he pääsivät iloitsemaan seksistä, vaikka hän ei itse päässyt. Hän kuvailee videolla heidän tappamistaan reiluksi.

Tamperelainen rap-artisti Juju eli Julius Sarisalmi uskoo ymmärtävänsä, miltä Rodgerista on tuntunut.

Sarisalmen tarina olisi voinut olla samanlainen.

Sarisalmi yritti 15-vuotiaana epätoivoisesti päästä eroon neitsyydestään. Teinipojalla oli kova tarve osoittaa kavereillensa, että hän on ”mies”.

Kaikki oli suunniteltu etukäteen: tyttöystävä kutsuttu kylään, äidin pihalle pystytetty puuhiin sopiva teltta ja tietysti kerskuttu asiasta koko kaveriporukalle. Sarisalmi oli luonut itselleen kovat paineet.

He vetäytyivät tytön kanssa kupoliteltan suojaan, jottei äiti kuulisi heidän touhujensa ääniä. Seksiyritys jäi kuitenkin epävarmaksi sähellykseksi.

- Emme kumpikaan edes tienneet, mitä meidän olisi pitänyt tehdä. Siitä ei lopulta tullut mitään, Sarisalmi kertoo.

Nuorelle pojalle se oli kova paikka.

- Aloin pelätä, että minussa on jotain vikaa. En uskaltanut enää yrittää uudestaan.

Aikuisen silmissä pieni ongelma kasvoi teini-ikäisen päässä valtavaksi.

Epäonnistuminen sai Sarisalmen masentumaan ja häpeämään itseään. Miksei hän pystynyt seksiin, vaikka muut pystyivät?

Kavereiden hyväksyntä oli epävarmalle pojalle tärkeää. Siksi hän ei kehdannut myöntää, etteivät puuhat olleet onnistuneet. Sen sijaan hän kertoi heille, että nyt lähti neitsyys.

Ahdistuneena Sarisalmi jätti toiselta paikkakunnalta kotoisin olleen tyttöystävänsä. Hän pelkäsi liikaa, että totuus tulisi ilmi.

Lopulta se tulikin.

- Pari vuotta elin valheessa, mutta sitten kerran humalassa myönsin asian parhaalle kaverilleni. Hän kertoi siitä eteenpäin, ja lopulta minusta tuntui, että kaikki tiesivät.

Koulun käytävällä kävellessään Sarisalmi oli varma, että muut supisivat keskenään: ”Tuossa menee se impotentti homo, joka ei onnistunut menettämään neitsyyttään!”

Hän eli maailmassa, jossa kaikki olivat kääntyneet häntä vastaan. Tai siltä se ainakin tuntui.

Humalaisen lipsautuksensa jälkeen Sarisalmi ei uskaltanut enää puhua asiasta kenellekään.

- Pidin salaisuutta itselläni ja kasvatin samalla tyhjää aukkoa sisälläni.

Itsetuhoiset ajatukset alkoivat pyöriä päivittäin Sarisalmen mielessä. Hänestä tuntui, että hän oli muita huonompi, koska oli neitsyt. Kaikki tuntui muistuttavan siitä. Riitti, että joku mainitsi sanan ”nainen”, ja hän muisti taas, mistä oli jäänyt paitsi.

- Ajattelin, että olen ainoa ihminen, joka joutuu kokemaan tällaista. Olin katkera siitä, että kaikki muut saivat kokea seksin ihanuutta ja läheisyyttä, joita minä en päässyt kokemaan.

Heikoimpina hetkinään hän suunnitteli ottavansa aseen mukaan kouluun ja ampuvansa kaikki, lopuksi itsensä.

Hän muutti toiselle paikkakunnalle päästäkseen eroon vanhoista kavereista, jotka tiesivät liikaa. Ongelmiaan hän ei silti päässyt pakoon.

Koska Sarisalmi ei päässyt kokemaan seksin hienoutta, hän halusi kokea jotain muuta hienoa. Hän alkoi käyttää huumeita. Ekstaasista tuli hyvä olo.

- Korvasin päihteillä todellisia tarpeitani, hän kertoo.

Päihteet olivat Sarisalmelle myös tapa paeta todellisuutta. Hän ei jaksanut enää ajatella neitsyyttään aamusta iltaan. Päihtyneenä hän pääsi edes hetkeksi rauhaan itsesyytöksiltään.

- Se oli minulle tapa lääkitä masennustani. Muuten olisin varmaan tappanut itseni jo kauan sitten.

Päihteet eivät kuitenkaan poistaneet masennuksen todellista syytä.

Sarisalmi oli vain vuoden vanhempi kuin joukkomurhan tehnyt Rodger, kun hän onnistui kääntämään elämänsä suunnan.

Hän oli antanut itselleen vuoden aikaa päästä eroon neitsyydestään ennen kuin tappaisi itsensä. Hän alkoi itse aktiivisesti etsiä sopivaa kumppania.

Eräällä baarireissulla hän tapasi nykyisen kihlattunsa.

- Kun katseemme kohtasivat niin tiesin, että tilaisuuteni on viimein tullut.

He tapailivat pitkän aikaa kaveripohjalta, sillä Sarisalmelle oli tärkeää kasvattaa yhteistä luottamusta. Hän halusi luottaa kumppaniinsa niin paljon, että uskaltaisi yrittää uudestaan, vaikka kaikki ei heti onnistuisikaan.

Lopulta hän päätti olla rohkea ja kohdata pelkonsa.

23-vuotiaana Sarisalmi pääsi viimein kokemaan ensimmäisen kertansa. Sen jälkeen hänen olonsa helpotti. Hänestä tuntui, että hän oli viimeinkin normaali. Vuosien ajan kasvanut ahdistus pääsi purkautumaan.

Kumppanilleen hän ei ollut uskaltanut kertoa etukäteen olleensa neitsyt, mutta heti tapahtuman jälkeen hän avasi suunsa. Siinä vaiheessa tuntui lähinnä huvittavalta kuinka helppoa kaikki lopulta oli, kun uskalsi vaan yrittää oikean ihmisen kanssa. Myöhemmin hän on ymmärtänyt, ettei neitsyydessä edes ole mitään hävettävää.

Nykyään Sarisalmi on onnellinen kahden lapsen isä.

Vaikka kahdeksan vuotta kestänyt masennus oli synkkää aikaa, hän on jälkeenpäin kiitollinen kokemuksistaan.

- Ymmärrän nykyään paremmin monia ihmisiä, masennusta ja yhteiskuntamme ongelmia. Pahoja ajatuksia on välillä jokaisella, mutta niitä ei tarvitse toteuttaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Erillisyyden illuusio masentaa 17.6.2014 12:32
  2. Joka viides miehistä on neitsyitä vielä 21-vuotiaana 15.6.2014 16:18

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut