Laaja tutkimus: Lama-ajan velkaantumisella surullinen seuraus monelle naiselle

Taloushuolet heikentävät etenkin naisten terveyttä. Suomen Akatemian hankkeeseen Lamakausien sosiaaliset seuraukset kuuluva tutkimus on ensimmäinen pitkäaikainen seurantatutkimus, joka 1990-luvun laman aikana ylivelkaantuneille on tehty.

Tutkimuksen tekijät Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo, Kelan erikoistutkija Jenni Blomgren ja tilastotieteilijä Nico Maunula selvittivät yhteensä 64 000 suomalaisen sairastavuutta vuosina 1995-2000. Noin puolet tutkituista ovat 1990-luvun alkuvuosina velkaantuneita.

- Kaikki velalliset luulivat velkavankeuden kestävän koko loppuelämän, joten jo ajatus on saattanut kasvattaa monien taakkaa, Blomgren arvioi.

Velkojen vanhenemisesta alettiin puhua jo 1990-luvulla, mutta laki astui voimaan vasta 2008.

Velkaantuneilla naisilla on muita suurempi riski sairastua etenkin krooniseen keuhkoastmaan, diabetekseen, psykoosiin ja verenpainetautiin.

Velkaantuneilla miehillä sairastavuus saattaa olla jopa pienempää kuin muulla väestöllä. Esimerkiksi kroonista verenpainetautia on vähemmän kuin keskivertoväestöllä. Hieman muita enemmän velkaantuneet miehet kärsivät diabeteksesta, sepelvaltimotaudista ja psykoosista.

Miksi sitten naiset kärsivät enemmän velkaantumisesta kuin miehet?

Tutkijat arvioivat naisten stressaantuneen miehiä enemmän velkaantumisesta, koska he olivat päävastuussa arjen pyörittämisestä.

Naisilla velkaantuminen oli myös huomattavasti harvinaisempaa kuin miehillä.

- Voi ajatella, että näiden naisten terveys poikkesi muutenkin perusväestöstä. Miehillä terveyseroja ei juurikaan ollut, Blomgren sanoo.

Aineisto ei paljasta velkaantuneiden kuolleisuutta, itsemurhia tai masentuneisuutta.

- Ylivelkaantuneilla voi olettaa olleen muuta väestöä enemmän itsemurhia, ja miesten kuolleisuus on todennäköisesti ollut muita korkeampi.

Jatkotutkimuksissa on tarkoitus selvittää, miten velkaantuminen näkyy työkyvyttömyytenä ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisenä. Myös masennuksen esiintymistä voidaan tarkastella.

Blomgrenin haaveena on, että tutkijat saisivat selvyyttä mahdollisista terveydentilan muutoksista veloista vapautumisen jälkeen.

Nykypäivänä ylivelkaantumisen vaaraa aiheuttavat etenkin isot asuntolainat ja hallitsematon kulutusluottojen käyttö, sanoo Blomgren. Kulutuskeskeisessä yhteiskunnassa monet pyrkivät elämäntyyliin, johon ei ole varaa.

Blomgren muistuttaa, että 1990-luvun lamassa ihmiset velkaantuivat ilman omaa syytään, koska pankit markkinoivat aggressiivisesti kallista lainaa.

- Nyt velkaantuminen on enemmän ihmisten omaa syytä. Puheet asuntolainojen katoista ovatkin yhteiskuntapoliittisesti tervetulleita.

Velkaantuneiden mahdollisuudet selviytyä ovat nykyään huomattavasti paremmat kuin 1990-luvulla. Laman jälkeen tulleet velkajärjestelyt sekä velkaneuvonta mahdollistavat sen, ettei velka ole enää loppuelämä.

Blomgrenin mukaan Suomessa on opittu lamasta, ja oppia voisi viedä muuallekin, esimerkiksi Kreikkaan.

- Monet maat kärsivät nyt ensimmäistä kertaa lamasta. Meillä tämä on jo tuttua kauraa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.