Luontoa, vettä ja juomanvalmistusta – Rautatienkadulle nouseva muraali kiteyttää lahtelaisuuden kerrostalon seinään

Yritys- ja kulttuurielämän kädenpuristukseksikin tituleerattu lahtelaislähtöisen Laura Lehtisen maalaama ja Teerenpelin kustantama muraali kohoaa Lahden katukuvaan tuota pikaa.

Mikäli sää suosii, seinän korkuinen muraali valmistuu komistamaan Lahden keskustaa jo ensi viikon tiistaina. Antti Yrjönen

Veera Sinervo

Rautatienkatu 13:een tulee jälleen uusi muraali, kun Lahden kaupungin vuonna 2017 aloittama Taideakseli-hanke saa jatkoa Teerenpelin 25-vuotista taivalta juhlistavalla seinämaalauksella. Kahden vuoden ajan suunnitteilla ollut muraali maalataan keskeiselle paikalle Rautatienkatu 13:n eteläpäätyyn, josta sitä voi ihailla käveltäessä Matkakeskukselta keskustaan.

Kuvassa nähdään luontomaisemaa, pohjavettä, ohrantähkiä ja kupariset tislauspannut. Teerenpeli yhtiöiden yrittäjän ja kehitysjohtajan Marianne Pyysingin mukaan kuvan elementteihin kiteytyy ajatus Lahdesta perinteikkäänä juomanvalmistuskaupunkina.

– Ne kaikki liittyvät viskinvalmistukseen. Harva lahtelainenkaan taitaa tietää, että Lahdessa sijaitsee Suomen suurin viskitislaamo, Pyysing toteaa tiedotteessa. 

Maalauksen toteuttaa Lahdesta kotoisin oleva kuvataiteilija Laura Lehtinen, jonka kuvitusidea palkittiin Taideakseli-hankkeen ideakilpailussa. Teerenpelin omistajat ihastuivat Lehtisen ehdotukseen värisävyjä myöden, ja nyt maalaus kohoaa Rautatienkadulle vanhaa rakennusta ja miljöötä kunnioittaen.

– Muraalin värimaailma on poimittu itse rakennuksesta ja sitä ympäröivästä kaupunkikuvasta ja siihen yhdistyy Teerenpelin omaa, etiketeistä tuttua värimaailmaa. Pyrin aina siihen, että teos sulautuu ympäristöönsä, Lehtinen kuvailee.

Maalausta on valmisteltu kahden vuoden ajan yhteistyössä Teerenpelin ja kaupunkikuvatyöryhmän kanssa, ja se valmistuu tekijöiden mukaan ensi viikon tiistaihin mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Neljä autoa mukana liikenneonnettomuudessa Hollolassa - kolme henkilöä kuljetettiin sairaalaan
 3. Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti ajettuaan ulos moottoritieltä Orimattilassa
 4. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 5. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 6. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 9. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 10. Tuukka Raskilta jättiyllätys – lähtee takaisin perheensä luo kesken NHL-pudotuspelien
 11. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 13. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 14. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 15. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.