Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Tämäkö tasapuolista? Viranhaltija voi lomailla jopa 10 viikkoa, osa-aikainen saa tyytyä viikkoon

Harvalla suomalaisella on enää perinteistä neljän viikon kesälomaa. Valtion ja kuntien viranhaltijat lomailevat kesällä usein 5-6 viikkoa. Yrittäjien ja pätkätyöläisten lomat taas tyssäävät viikkoon tai kahteen. Freelancereilla lomaoikeutta ei ole lainkaan.

Työelämätutkija Anu-Hanna Anttila pitää työmarkkinoita palkallisten vuosilomien osalta kolmeen osaa jakautuneina. Kokoaikaista, vakituista työtä tekevät palkitaan pisimmillä lomilla. Toiseksi jäävät määräaikaiset työntekijät, ja viimeisenä tulevat ei-työsuhteiset ansiotyöntekijät. Heikoimpaan ryhmään kuuluvat freelancereiden lisäksi apurahatutkijat ja -taiteilijat sekä yrittäjät.

Opettajien 10 viikon kesäkeskeytystä Anttila pitää osittain historiallisena jäänteenä. Toisaalta hän muistuttaa, että opettajat tekevät töitä myös vapaa-ajallaan.

Lomarahojen vaihtaminen vapaisiin sallitaan paremmin valtiolla kuin kunta-alalla, jossa vain 1,5 prosenttia vaihtaa rahansa vapaaksi.

- Järjestöt pitävät vapaita palkanalennuksena. Vain lääkärien oikeus lomarahavapaisiin on kirjattu valtakunnallisiin sopimuksiin, johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti KT Kuntatyönantajista toteaa.

Lue lisää maanantain lehdestä.