Palkitseminen on pörssijohtajien etuoikeus – "Usein yrityksen tulos ei ole erityisesti johtajan ansiota"

STTK:n ekonomistin mukaan palkitsemisen käytänteissä on parannettavaa.

Kuvituskuva

Helmi Hämäläinen

Suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkat ja palkkiot ylsivät viime vuonna jälleen uuteen ennätykseensä.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomistin Antti Koskelan mukaan suomen pörssijohtajien palkkakehitys kulkee käsi kädessä kansainvälisen kehityksen kanssa. Nousukausi ei vaikuta palkansaajien ansioihin merkittävästi, mutta sataa johtajien laariin optiopalkitsemisen ansiosta. Optiopalkitsemisessa pörssijohtaja palkitaan yhtiön tuloksen perusteella.

– Usein yrityksen tulos ei ole erityisesti johtajan ansiota. Siksi olisi hyvä, että johtajien onnistuminen pystyttäisiin todentamaan ja erottelemaan, millainen osuus johtajalla on ollut tuloksen kasvuun, Koskela sanoo.

Johtajien palkkakehitys on irtaantunut muiden palkkakehityksestä. Ainoa pidäke palkkojen ja rahabonusten nousulle on pörssiyhtiön hallitus, joka päättää johtajien palkitsemisesta. Koskelan mukaan useilla pörssiyhtiöillä on palkkiotoimikuntia, ja on viitteitä siitä, että usein toimikunnissa tuttu porukka junailee toisilleen isoja palkkioita.

Toisaalta kilpailukykyisten palkkojen uskotaan estävän huippujohtajien karkaamisen ulkomaille.

– En ole ikinä kuullut, että johtaja sanoisi tienaavansa liikaa. Ennemmin palkkioita perustellaan sillä, että esimerkiksi Yhdysvalloissa johtajat tienaavat vielä enemmän, Koskela sanoo.

Palkansaajien palkkiojärjestelmät puutteellisia

STTK korostaa, että palkitseminen ei voi eikä saa olla vain ylimmän johdon etuoikeus. Koskelan mukaan myös palkansaajilla pitäisi olla palkkiojärjestelmiä, jotka eivät toistaiseksi ole yleistyneet Suomessa. Syyksi tähän Koskinen arvelee motivaation puutteen.

– Kaikille kuuluu oma reilu osuus tuloksesta. Oikeudenmukaista palkitsemista vaikeuttaa se, että toimivia ja kannustavia palkitsemisjärjestelmiä käytetään liian vähän.

Toisaalta Suomi on muiden Pohjoismaiden tapaan vielä pienten tuloerojen maa. Taloustieteellisen tutkimuksen perusteella pienet tuloerot lisäävät hyvinvointia ja talouskasvua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. Villähteellä kahden auton kylkikolari
 4. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 5. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 6. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 7. Turun lentoasemalla koronatestattiin koko lentokoneellinen Pohjois-Makedoniasta saapuneita matkustajia
 8. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 9. Beirutin räjähdys jätti jälkeensä kymmeniä metrejä syvän kraatterin – Libanonissa ensimmäinen ministeriero tiistaisen räjähdyksen jälkeen
 10. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 11. Rattijuoppo ajoi ulos Hartolassa – kuljettaja ja matkustajat sairaalaan
 12. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 13. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 14. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 15. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.