Uutta tietoa eri siirtolaisryhmien rikollisuudesta - "Erityisesti afrikkalaisten niputtaminen ongelmallista"

Eri maahanmuuttajaryhmät eroavat toisistaan ja kantaväestöstä selvästi rikostasojen suhteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan heikko tulotaso lisää rikosriskiä. Myös niissä maahanmuuttajaryhmissä, joissa on nuori ikärakenne ja miehiin painottuva sukupuolirakenne, tapahtuu muita enemmän rikoksia.

Ikään tai sukupuoleen ei voi vaikuttaa; sen vuoksi pitäisi purkaa maahanmuuttajien työllistymisen esteitä, ehdottavat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijat.

Esimerkiksi pahoinpitelyissä Lähi-idästä ja Afrikasta kotoisin olevien ihmisten rikollisuusaste kantaväestöön nähden on viisin-kuusinkertainen. Ryöstöissä nousevat myös Ruotsissa syntyneet suomenkieliset ja varkauksissa edellisten lisäksi virolaiset ja venäläiset.

Missään tutkimuksen siirtolaisryhmistä rikoksesta syytettyjen määrä ei kuitenkaan noussut yli kymmenen prosentin. Eivätkä samasta maanosasta tulevatkaan ole yhtenäinen joukko. Tutkija Martti Lehti huomauttaa, että erityisesti afrikkalaisten niputtaminen on ongelmallista.

- Tutkimuksessamme maahanmuuttajia tarkasteltiin suuralueittain. Useista Afrikan maista tulleilla on alhainen rikollisuuden taso. Muutama suurehko siirtolaisryhmä nostaa kuitenkin koko Afrikasta kotoisin olevien ryhmän rikollisuustason tutkimustuloksissa korkeaksi.

Maahanmuuttajien rikollisuuden tutkimuksen pelätään leimaavan väestöryhmiä, mutta tutkijat tähdentävät, erot rikollisuudessa kertovat myös todellisista ongelmista, joiden syihin pitää päästä puuttumaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Lahden kaupunki

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut