Jaatko lastesi kuvia somessa? Näin vanhemmat vastaavat

Milla Lappalainen

Muutama vuosi sitten vanhemmat ohjeistivat lapsia häivyttämään kasvonsa netissä julkaistuista kuvista. Nyt asia on toisin, kertoo Tampereen yliopiston tutkija Elina Noppari.

- Kulttuuri on muuttunut kuvalliseksi aika lyhyessä ajassa. Aiemmin kuvien jakamiseen suhtauduttiin varauksellisemmin, Noppari sanoo. Hän on tehnyt Mobiilimuksut-raportin, joka käsittelee lasten ja nuorten mediaympäristön muutosta.

Muutoksen takana on ennen kaikkea Facebook. Kuten muutkin nettiajan palvelut, se houkuttelee käyttäjää julkaisemaan, jakamaan ja kommentoimaan.

- Verkkojulkisuutta on vaikea hallita. Sillä oletuksella pitää mennä, että kuvat voivat päätyä ihan muualle, Noppari sanoo.

Nopparin mukaan kuvien jakamisessa vallitsee tällä hetkellä kaksi vastakkaista trendiä.

Tietty joukko pyrkii rajoittamaan netin kuvavirtaa itsestään ja perheestään. Myös muita kielletään lataamasta omien lapsien kuvia nettiin.

- Moni vanhempi haluaa tarjota lapselleen tyhjän taulun, etteivät vanhemmat luo verkkohistoriaa heidän puolestaan, Noppari sanoo.

Toisella puolella ovat ihmiset, jotka julkaisevat paljon, eivätkä juurikaan mieti nettiin kertyvää kuvamäärää. Syynä voivat olla esimerkiksi kaukana asuvat sukulaiset, joita ei haluta pitää pimennossa.

ESS.fin lukijoita kysyttiin, julkaisevatko he lapsestaan valokuvia netissä. Vastauksia tuli 602 ja vastaajista 84 prosenttia vastasi kieltävästi.

 

Vanhemmat kertoivat mielipiteitään, kun ESS kysyi asiasta Facebookissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.