"Parempi olla aito" Naispoliitikot eivät hätkähdä arvostelusta

Anne Louhelainen.

Emmi Tuomisto

Europarlamentaarikko Merja Kyllönen (vas.) aloitti viikonloppuna keskustelun naispoliitikkoihin kohdistuvasta arvostelusta. Kyllönen kertoo kuulleensa lukuisia ulkonäköön kohdistuvia pilkallisia kommentteja. Naispoliitikkojen pitää tottua siihen, että heidän painonsa ja vaatteensa ovat vapaata riistaa kaikille, Kyllönen sanoo.

Hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen (ps.) on seurannut keskustelua ja tunnistaa ilmiön.

- Olen kuullut monesti, jos en itselleni sanottuna niin kollegalle, juuri näitä kommentteja, että et näytäkään niin lihavalta tai laihalta kuin kuvissa, Louhelainen sanoo.

Itseensä kohdistuvaa arvostelua Louhelainen ei ole jäänyt suremaan, eikä sitä ole hänen mukaansa riesaksi asti ollutkaan.

- Kerran olen saanut esimerkiksi kirjeen, että nuo roikkuvat korvakorut eivät sovi sinulle. Toisaalta välillä tulee myös kehuja, että vaate oli kaunis, ja sitä palautetta on kiva saada, Louhelainen sanoo.

Louhelaisen mielestä ajan henki on sellainen, että arvostelua pidetään luvallisena. Ihmiset ajattelevat, että jos joku on lähtenyt politiikkaan, hänestä saa sanoa mitä haluaa.

- Kritiikkiä olisi tarkoitus antaa työstä, eikä ulkonäöstä. On kurjaa, jos keskustelu menee siihen, että naisministereiden kampaukset ja vaatteet arvostellaan, eikä huomioida sitä upeaa työtä, jota he ovat tehneet, Louhelainen sanoo.

Vaalikampanjan yhteydessä on tärkeää pohtia, minkälaisen vaikutelman ihmisille antaa, mutta Louhelainen on siinäkin päättänyt panostaa omana itsenään olemiseen.

- Ehkä pitäisikin palkata joku tyylikonsultti, varmaan moni niin tekeekin. Itse olen ajatellut, etten rakenna tiettyä imagoa, sillä senkin ihmiset näkevät, Louhelainen pohtii.

Lahden kunnallisvaltuustossa kokoomusta edustava Milla Bruneau ei ole törmännyt arvosteluun, mutta sanoo, että enemmänkin on kirjoittamattomia sääntöjä siitä, minkälainen poliitikon pitää olla, miten saa pukeutua ja käyttäytyä.

- Nuorena vedin itsekin jakkupukua päälle, koska ajattelin, että saan arvostusta, mutta nyt nelikymppisenä uskon, että muut asiat painavat enemmän, Bruneau naurahtaa.

Enemmän kuin ulkonäköä, Bruneaun mielestä nyt kytätään niin sanottua terveyttä. Kaikkien pitäisi elää super terveellisesti ja asian ympärille on kehittynyt isot markkinatkin.

Kristillisten kunnanvaltuutettu ja ministerin erityisavustaja Marjo Loponen sanoo, että eduskunnassa on aikoinaan puhuttu paljonkin siitä, miten naisia kohdellaan, mutta viime vuosina ollaan pysytty tiukasti asialinjalla ja arvostelua ei ole ollut. Loponen uskoo, että ulkonäkö vaikuttaa politiikassa saman verran kuin muissakin töissä.

- Sen verran panostan poliittisen habitukseen, että valtuuston kokouksiin ei mennä verkkareissa. Se ei ole sivistynyttä, Loponen napauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 2. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 6. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 7. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive
 8. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 9. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 10. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 11. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 12. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 13. United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"
 14. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 15. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.