Iik, puhelin järvessä, mikä avuksi?

Kesällä laitureilla ilakoidessa puhelin molskahtaa helposti järveen. Ja siitäkös poru syntyy.

- Jos puhelin tippuu järveen, se pitää nostaa sieltä mahdollisimman nopeasti pois. Mutta jos puhelin ehtii kastua kunnolla, ei sillä ole suurta väliä, ehtiikö se olla järvessä minuutin, viisi minuuttia vai tunnin, sanoo Mobila Electronics -puhelinhuoltoliikkeen huoltopäällikkö Mika Lehto.

Jos puhelimesta saa akun irti, parasta ensiapua on sulkea virtaa, irrottaa akku ja laittaa puhelin esimerkiksi riisipussin sisään muutaman päivän ajaksi. Riisi imee kosteutta, ja mitä nopeammin puhelimesta saadaan kosteus pois, sen paremmat ovat todennäköisyydet, että siitä saadaan vielä toimiva.

Ongelmana nykyisissä älypuhelimissa on se, että niistä akkua ei pysty irrottamaan.

- Jos akkua ei saa irti, ei voi paljon muuta kuin itkeä. Silloin puhelin pitäisi saada mahdollisimman nopeasti huoltoon. Mökillä voi yrittää ottaa irti edes ne osat, jotka lähtevät ja laittaa puhelimen aurinkoon kuivumaan, Lehto sanoo, muttei ennusta hyvää puhelimen tulevaisuudelle.

Huoltoon tuoduista kastuneista puhelimista noin kolmasosa saadaan kokonaan tai osittain toimiviksi. Ongelmana on se, että kertaalleen kastunut puhelin saattaa pimetä yhtäkkiä vaikka parin kuukauden päästä. Siksi esimerkiksi vakuutusyhtiöt laskevat kaikki kastuneet puhelimet korjauskelvottomiksi.

Nykyisistä puhelimista on erittäin vaikea pelastaa myös tietoja. Valokuvat voidaan ehkä pelastaa kytkemällä puhelin tietokoneeseen, mutta yhteystiedot menevät yleensä sen siliän tien.

- Korostan, että nykyään on äärimmäisen tärkeää käyttää pilvipalveluita, etenkin kun se on melkein kaikissa laitteissa mahdollista, Lehto sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.