Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mitä ihmettä? Doom metalia jalokaloille - Taimenia suojellaan äärimmäisin keinoin Iitissä

Iitin Vuolenkoskella otetaan varsin raskaat keinot käyttöön taimenen suojelussa. Vuolenkosken baari Koskipirtissä soitetaan perjantaina doom metalia luonnossa syntyneiden taimenten hyväksi.

Kyseessä ei ole mikään mätäkuun juttu, vaan asialla on vuonna 2012 perustettu Aito Taimen ry, joka päämääränä on palauttaa lähialueiden purot ja muut virtavedet siihen kuntoon, että Salmo trutta -merkkinen jalokala voi niissä jälleen lisääntyä.

Viime syksynä Aito Taimen kunnosti Kymijoen Patolahteen laskevan Pato-ojan ja tänä keväänä puroon asetettiin mätirasiat.

- Purossa ui jo 10-senttisiä taimenia. Parin vuoden päästä ne lähtevät syönnösvaellukselle Kymijoen Konniveteen, josta ne palaavat aikanaan kotipuroon kutemaan, yhdistyksen puheenjohtaja Janne Arponen suunnittelee.

Suoraksi uittoränniksi perattu Pato-oja kunnostettiin kaivinkoneella ja miesvoimalla.

- Kaivinkoneella tehtiin mutkia ja monttuja sekä puron yläosaan kutusoraikkoja. Alas rakennettiin käsikopelolla suojakivikoita poikasille. Hommaan meni kaksi päivää ja 2 500 euroa. Se on kovin pieni hinta siitä, että puro rokkaa seuraavat 5 000 vuotta.

Yhdistys on saanut tukea muun muassa Rapala-rahastosta.

Pato-ojan lisäksi yhdistys on asettanut mätirasioita kahteen ehostamaansa puroon.

- Niissä taimenista ei ole vielä havaintoa. Purot ovat sen verran tummavetisiä, että poikasia on silmällä vaikea havaita. Syksyllä asiaan saadaan selvyys, kun jokitalkkari koekalastaa sähköllä.

Kutuvesien kunnostaminen on sitä paljon puhuttua kestävää kehitystä. Arponen muistuttaa, että kalaistutuksiin pannaan läjäpäin rahaa, mutta laitostuneet istukkaat pärjäävät luonnossa kehnommin kuin virtavedessä syntyneet serkkunsa - puhumattakaan siitä, että jatkaisivat sukua.

Mutta mistä ihmeestä tuli idea pyytää helsinkiläinen tuomionpäivänyhtye Dö kylän baariin soittamaan tammukoiden hyväksi?

- Taimenen tilanne on todella heikko ja siskon poikakaverin bändissä on kovia kalamiehiä, Janne Arponen perustelee.