Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Huumeriippuvuus ei välttämättä johdu aineen ominaisuuksista: "Taustalla yritys lievittää pahaa oloa"

Addiktion syntymisellä ei ole välttämättä tekemistä käytetyn aineen kanssa. Puhtaasti fyysiset riippuvuudet ovat asiantuntijoiden mukaan harvinaisia.

Kymmenen vuotta Helsingin huumepiirejä tutkineen sosiologin Jussi Perälän mukaan tutkimukset antavat viitteitä siitä, että ympäristöllä on suuri merkitys.

- Esimerkiksi Vietnamin sodassa sotilaat käyttivät aineita, mutta kotiin palatessaan suurin osa heistä ei enää kokenut siihen tarvetta.

Ongelmakäyttöön ajavia ympäristötekijöitä ovat muun muassa vanhemmilta ja ystäväpiiristä opitut päihdemallit, koulukiusaaminen, yksinäisyys, seksuaalisen väkivallan kokemukset ja sisällötön arki.

- Monilla käyttäjillä on nuoresta asti olo, etteivät he kuulu joukkoon tai osaa olla ihmisten kanssa. He voivat tulkita negatiivisesti ihmisten reaktioita, ja aineiden käyttö helpottaa heidän toimintaansa sosiaalisissa tilanteissa, sanoo päihdelääketieteen kliininen opettaja Antti Mikkonen.

Päihderiippuvuuden fyysisiä piirteitä ovat sietokyvyn kasvaminen ja vieroitusoireet.

- Ne ovat osa addiktiota, mutta harvoin se merkittävin tekijä.

Mikkosen mukaan addiktion ydin on himon kokeminen jostain aineesta tai muusta asiasta. Jos himoa ei kykene kontrolloimaan, käyttöä ei osaa lopettaa, ja siitä tulee hallitsematonta.

Monilla laittomilla päihteillä on käyttöä myös reseptilääkkeinä, sillä aineilla on yleensä potentiaalia lievittää jotain olemassa olevaa kärsimystä.

- Jos kärsii tai oireilee jostain sairaudesta, jonka oireita huume lievittää, kasvaa riski riippuvuuteen.

Kärsimys voi olla fyysistä tai psyykkistä. Kyse voi olla yksittäisestä oireesta, kuten jännityksen poistamisesta. Mikkosen mukaan moni käyttäjä kykenisi selviämään fyysisistä vieroitusoireista ja aineen tuoman hyvän olon menettämisestä. He eivät kuitenkaan kestä lopettamisen jälkeen palaavia ongelmia.

Riippuvuus voi syntyä, vaikkei ongelmia olisikaan. Lähes poikkeuksetta taustalla on kuitenkin yritys lievittää kärsimystä.

Käyttö voi olla vaikeaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka eivät itse käytä. Sitä hävetään ja pelätään tuomituksi tulemista. Sen vuoksi käyttäjät hakeutuvat muiden kaltaistensa pariin.

- Joidenkin kohdalla leimautuminen on pahin tekijä. Heistä puhutaan ikävästi ja halventavasti. Se, jos mikä, syrjäyttää ihmisiä. Ihan kuin huumeriippuvuudesta kärsivä olisi jotenkin erilainen kuin alkoholisti, sanoo Mikkonen.

Jussi Perälän mukaan huumeporukoissa vallitsee yhteisöllisyys. Piirit ovat ulkopuolisilta suljettuja, käyttäjillä on oma slanginsa ja omat tapansa.

- Kun tarpeeksi kauan liikkuu huumeporukoissa, ei välttämättä enää tiedä, mitä muutakaan elämällään voisi tehdä.

Kaikki käyttäjät eivät silti ole syrjäytyneitä. Moni opiskelee tai on työelämässä.

Keskeisiä tekijöitä riippuvuuden synnyssä ovat muutokset aivojen oppimis- ja mielihyväjärjestelmissä. Oppiminen perustuu aivojen luontaiseen palkitsemisjärjestelmään. Onnistumisen kokemukset tuottavat mielihyvää, mikä kannustaa jatkamaan toimintaa ja vahvistamaan siihen liittyviä hermoratoja. Päihteiden tuoma mielihyvä perustuu osittain samaan palkitsemisjärjestelmään.

Mielihyväjärjestelmän heikentynyt toiminta esimerkiksi masennuksen vuoksi lisää riskiä riippuvuuteen. Tällöin henkilö tarvitsee normaalia voimakkaampia ärsykkeitä voidakseen kokea mielihyvää. Shoppailu-, peli- ja seksiaddiktiotkin aiheuttavat oppimis- ja mielihyväjärjestelmiin muutoksia.

Huumeriippuvaisia syytetään usein siitä, että he ovat edes kokeilleet aineita. Antti Mikkonen muistuttaa, että monet kokeilevat alkoholiakin, vaikka Suomessa on arvioitu olevan 200 000 alkoholistia. Alkoholi on työikäisten miesten suurin kuolinsyy.

- Ei ole olemassa mitään ”mystisiä huumausaineita”, jotka olisivat merkittävästi addiktoivempia kuin lailliset päihteet. On olemassa vain erilaisia kemiallisia aineita. Kulttuuriset tekijät määrittävät sen, mikä on laillista ja mikä ei, Mikkonen sanoo.

Riippuvuus voi syntyä yhtä hyvin laillisiin lääkkeisiinkin. Käyttötavalla on kuitenkin väliä.

- Esimerkiksi suonensisäisesti käytettynä yliannostusriski kasvaa, suonet voivat tukkeutua ja pistokohta tulehtua.

Täsmennys 18.8.: Tilastokeskuksen kuolinsyiden vertailu on muuttunut vuonna 2012 niin, että verenkiertoelinten sairauksista ja erilaisista kasvaimista johtuvat kuolemat on niputettu yhteen.

Tällä tavalla tarkasteltuna alkoholi on vasta kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Yksittäisenä tekijänä se on kuitenkin edelleen työikäisten miesten yleisin kuolleisuuden aiheuttaja.