Hägglund: Asevelvollisuus vain alle 35-vuotiaille, Natoon liittyminen veisi puolustustahdon

Gustav Hägglund mökillä seuranaan koirat Tarja ja Urkki. Ville Mäkilä

Kenraali Gustav Hägglundin mielestä Suomella on lukuisia hyviä perusteita liittyä Natoon, mutta yhden syyn takia hän ei jäsenhakemusta jättäisi. Liittyminen läntiseen puolustusliittoon romahduttaisi puolustustahdon. Siitä seuraisi luopuminen yleisestä asevelvollisuudesta ja palkka-armeijaan siirtyminen.

– Kaikki jäsenyyden hyödyt ovat marginaalisia tuohon suureen haittaan verrattuna. Kaikissa uusissa Nato-maissa on ajettu oma puolustus alas ja näin mitä ilmeisemmin kävisi myös Suomessa. Mitäpä sitä itse huhkimaan, kun muut hoitavat hommat, Hägglund kuvailee.

Hänen mukaansa Natoon menon kiistattomin anti olisi Yhdysvaltain sitoumus antaa tarpeelliseksi katsomaansa apua, jos Suomi joutuu hyökkäyksen kohteeksi.

– Voisimmeko kuitenkaan olla varmoja, että vielä kymmenen vuoden kuluttua kumppanit hoitavat puolustuksemme? Kun jatkamme nykymallilla, niin pelaamme varman päälle.

Asevelvollisiksi vain alle 35-vuotiaat

Gustav Hägglundin kirjoittama Rauhan Utopia -kirja julkistetaan tänään torstaina. Jyväskyläläisen Docendon kustantamassa teoksessa kirjailija tekee sotilaspoliittista analyysiä Suomen ja maailman tilanteesta.

Hänen mielestään Nato-jäsenyyden sijasta Suomen kannattaisi solmia puolustusliitto Ruotsin kanssa.

–?Työnjako voisi olla seuraava: Suomi hoitaisi maapuolustuksensa nykyiseen tapaan ja Ruotsi merien valvonnan ja merenkulun turvaamisen Suomenlahtea lukuun ottamatta. Ilmapuolustus taas hoidettaisiin yhteisvoimin, Hägglund esittää.

Hänen mielestään Ahvenanmaan puolustaminenkin voitaisiin antaa ruotsalaisille.

– Ruotsi on pitänyt Ahvenanmaata Tukholmaa vastataan suunnattuna pistoolina, joten olisi luontevaa, että saaren turvallisuus kuuluisi naapureille.

Entinen puolustusvoimien komentaja alentaisi asevelvollisuuden koskemaan vain alle 35-vuotiaita miehiä. Nykyisin asevelvollisia ovat 18–60-vuotiaat.

Hägglund perustelee ehdotustaan sillä, että nuorista reserviläisistä saadaan hyvin koottua 230 000 sotilaan vahvuiset sodan ajan joukot, joten vanhempia ikäluokkia ei tosi toimiin enää välttämättä tarvita.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut