Pitääkö taloyhtiön vai osakkaan pulittaa lutikoiden myrkytysmaksut?

Jenni Hakkarainen

Lutikat voivat levitessään aiheuttaa koko kerrostaloa riivaavan ongelman. Sitkeiden verenimijöiden takia paikalle täytyy kutsua tuholaistorjuja, jonka maksaa joko osakkeenomistaja tai taloyhtiö.

Lain mukaan kunnossapitovastuu on lähtökohtaisesti osakkaalla, jos luteet pysyttelevät yhdessä asunnossa, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Katri Salokorpi. Tällöin osakas maksaa itse tuholaistorjunnan.

Jos luteet leviävät asunnon ulkopuolelle muihin huoneistoihin ja kiinteistön rakenteisiin, maksu- ja kunnossapitovastuu siirtyvät taloyhtiölle. Osakas, jonka huoneistosta luteet ovat lähtöisin, maksaa silti itse oman asuntonsa myrkytyksen.

Vaikka laki on selkeä, voi olla vaikeaa osoittaa, mistä huoneistosta luteet ovat peräisin. Isännöitsijä Tuija Ketosalmi Lahden VVO:sta sanoo, että he eivät ryhdy arvuuttelemaan luteiden alkuperää, vaan VVO maksaa kaikki myrkytykset itse.

Myös Talopro Oy:n isännöitsijä Teemu Paakkanen sanoo, että he eivät laskuta asiakkaita.

- Täytyisi olla todella vahva näyttö. Lisäksi hävityskustannukset ovat melko pienet, vain noin 100-200 euroa.

Todistamisen vaikeuden toteaa myös isännöitsijä Tiina Tillqvist Lahden isännöitsijätoimistosta. Hänen 17 kohdettaan ovat toistaiseksi säästyneet ludeongelmilta.

- Nämä ovat tapauskohtaisia. Maksu menee taloyhtiölle, ellei voida selkeästi osoittaa, mistä asunnosta ongelma on lähtöisin.

Tillqvistin ja Paakkasen mukaan asukkaiden vaihtuvuus saattaa lisätä luteita. Heidän omat kohteensa ovat suurimmaksi osaksi omistusasuntoja.

Isännöitsijä Raimo Kiukas Realia Isännöinnistä muistaa yhden ludetapauksen. Luteet eivät päässeet leviämään, mutta tilanne vaati useampia myrkytyksiä.

- Osakkeenomistaja kustansi myrkytyksen. Hän saattoi myöhemmin periä laskun vuokralaiselta.

Kiukaksen mukaan taloyhtiö maksaa ensin tuholaistorjunnan ja hakee myöhemmin korvauksen osakkaalta. Myös hän painottaa varmuutta: laskua ei uskalleta lähettää ennen kuin ollaan täysin varmoja, mistä lutikat ovat tulleet.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut