Huippukuvaaja avasi studionsa ovet päiväksi - katso kuvat!

Kira Gluschkoffin aikaisempi työnäyte. Kira Gluschkoff

Saara Larkio

Tänään Kira Gluschkoff istuu studionsa valkoisella sohvalla harvinaisen pitkään. Yleensä hän inhoaa kuvauspaikalla notkumista ilman tekemistä, ja ilmestyy paikalle vasta juuri ennen h-hetkeä. Aika ennen kuvauksia menee tehokkaassa ajatustyössä.

Kuvauspäivää edeltävänä iltana Gluschkoff valvoo. Valvoo ja miettii. Odottaa clue’ta, sitä jotain. Kuvausaamuna Gluschkoff herää aikaisin, juo monta kuppia kahvia ja miettii vielä lisää. Mitä voisi tehdä uudella tavalla, mitä voisi tehdä vielä paremmin kuin ennen. Gluschkoff piirtää paperille valot, mallin sijainnin ja muita yksityiskohtia.

Valokuvaaminen on Gluschkoffille lähes uskonnollinen tilaisuus, harras hetki, johon valmistaudutaan pitkään ja huolella.

- Rakastan tätä työtä. Se herättää minut henkiin joka kerralla, mutta se on samalla raskas prosessi. Kuvaamisessa on aina mukana tervettä pelkoa ja nöyryyttä, Gluschkoff sanoo.

Malli Amelie on istunut jakkaralla jo kolmatta tuntia meikattavana ja kammattavana. Hiustaiteilija Nina Björkman kertoo, että tänään tehdään isoa kampausta ensi kevään ja kesän hiustrendejä varten. Björkmanilla ja hänen avustajallaan on mukana toistakymmentä pussia täynnä meikkejä, suteja, pinnejä, tekokukkia, silkkinauhoja ja muuta tarpeistoa. Kreppirautaa kuumennetaan.

- Kira tietää tasan tarkkaan, mitä hän haluaa. Vitsiä ei koskaan vaihdeta kesken show’n. Siinä mielessä hän on helppo. Toisaalta hän on myös niin pedantti ja kontrollifriikki, ettei hänelle voi ostaa hampurilaista ilman että hän on itse mukana, kuvailee Gluschkoffin kanssa 15 vuotta yhteistyötä tehnyt Björkman.

Björkman jatkaa, että Gluschkoff ei luovuta, ennen kuin asiakas on tyytyväinen. Siksi Gluschkoffin on vaikea muistaa yhtään kertaa, että asiakas olisi haukkunut kuvat tai ollut tyytymätön.

- Asiakkaat tuntevat minun jälkeni ja tyylini. Ehkä minua ei edes tilata, jos ei haluta juuri Gluschkoffia. Tai ehkä ne eivät kehtaa sanoa, etteivät tykkääkään, Gluschkoff sanoo.

Ideaalitilanteessa Gluschkoffia auttaa kuvauksissa kaksi assistenttia. Tänään studiossa hyörii Sonja Heinonen, Gluschkoffin uusi assari, joka on ollut tehtävässään haastatteluhetkellä viikon. Assari tekee kaikkea mahdollista kahvinkeitosta valojen asentamiseen, taustapahvin kiinnitykseen ja kuvauspaikkojen etsimiseen.

Gluschkoffin ja assarin viikkoon saattaa tulla kuvauksia joka päivälle, ja joskus kuvataan jopa 30 erilaista kuvaa päivässä. Toisinaan voi mennä viikko, ettei ole yhtään kuvauksia. Jotain työtahdista kertoo se, että Gluschkoff kuvaa pelkästään katalogeja yli 20 vuodessa.

- Kuvauspaikan etsimiseen voi mennä pari päivää. Täytyy odottaa sopivaa valoa. Ja aina jotain voi mennä pieleen, kuten sää! Tai malli voi pahoin, ja kuvaukset pitäisi saada purkkiin, Gluschkoff kertoo.

Ammattimallien kanssa ongelmana on joskus se, että heillä on vahvat maneerit ja käsitykset omasta ulkonäöstä. Tässä mielessä amatöörimalleja on usein helpompi ohjata.

Gluschkoff on saavuttanut Suomessa urallaan jo lähes kaiken. Hän nousi pinnalle jo 20 vuotta sitten, jo kohta aloitettuaan kuvaajana. Gluschkoffin aloittaessa kuvaajana naisia oli alalla hyvin vähän. Gluschkoff kuvasi ilman jalustaa laajakulmalla, mikä oli tuolloin erikoista. Kolmas tekijä oli erilainen nimi; Gluschkoffia luultiin usein ulkomaalaiseksi, mikä oli asiakkaiden silmissä hohdokasta.

- Pinnalle on helppo päästä, sillä kaikesta uudesta innostutaan aluksi. Vaikeampaa on pysyä pinnalla.

Gluschkoff ihailee Marica Rosengårdin ja Lauri Erikssonin pitkää uraa ja Elina Brotherusta, jonka kanssa hän teki What if -yhteisnäyttelyn. Gluschkoff haaveilee vielä omasta isosta näyttelystä.

- Samat nimet hallitsevat Suomessa valokuvaajina kuin 20 vuotta sitten. Taika on siinä, että pitää osata uudistua. Pitää rakastaa tätä työtä, heittäytyä siihen. Ei pidä päästää itseään leipiintymään, siinä on lopun alku. Kuvaamisen merkitys ei saa kadota, Gluschkoff sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.