Olutta, musiikkia, kyläpäiviä, avoimia puutarhoja... Päijät-Hämeessä vilkas tapahtumaviikonloppu, katso 8 vinkkiä, minne mennä

Janne Urpunen

Päijät-Hämeen kunnissa on jälleen tapahtumarikas kesäviikonloppu. Muun muassa tällaista on tarjolla:

1 Olutfestivaalit ja sahtimestaruuskilpailut Lahden satamassa

Lahden Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma (SOPP) järjestetään tällä kertaa suurempana kuin koskaan ennen yhteensä neljäntoista kotimaisen pienpanimon voimin.

Runsaan juomavalikoiman lisäksi tarjolla on ruokaa ja elävää musiikkia sekä lauantaina iltapäivällä Lahden sahtimestaruuskilpailu.

Paras primitiivioluen panija edustaa Lahtea sahdinvalmistuksen SM-kilpailuissa Hartolassa elokuun ensimmäisenä lauantaina.

SOPP kuohuu Lahden satamassa perjantaina kello 15–01 ja lauantaina 12–01. Tapahtumaan on kello 18:aan saakka vapaa pääsy.

Ensimmäinen SOPP järjestettiin Lahdessa vuonna 2003. Olutjuhlan takana on Suomen vanhin pienpanimo Lammin Sahti.

2 Hedbergin ilmainen pullukkajuoksu Vierumäellä

Koomikko Sami Hedbergin luotsaama Pullukka Run töpötetään Heinolan Vierumäellä lauantaina. Tapahtuma on ensimmäistä kertaa maksuton ja lähes tuhatta osallistujaa odotetaan. Kyseessä on matalan kynnyksen liikuntatempaus, jonne kelpaa vääntäytyä kehnommassakin kunnossa.

Pullukka Runin matkat ovat viisi ja kymmenen kilometriä. Matkan voi taittaa juosten, kävellen, ryömien, kontaten tai vaikka pyörien. Mukaan pääsee ilmoittautumalla ennakkoon osoitteessa pullukka.com.

Tapahtuman maksullisessa iltajuhlassa Vierumäki Areenalla esiintyy Sami Hedberg. Kuinkas muuten.

3 Asikkalan Kalkkisten kyläpäivä tulee taas

Kalkkisten kyläpäivää vietetään lauantaina. Kyse ei ole taantumuksellisten voimien kokoontumisesta, vaan Asikkalan Kalkkisten kylän jokakesäisestä festivaalista. Kalkkinen tunnetaan Rapalan uistinten kotina, ja koukkuja riittää myös kyläpäivässä.

Kylänraitille ja Pihamaan viini- ja puutarhatilan alueelle aamuyhdeksästä levittäytyvien markkinoiden lisäksi ohjelmassa on esimerkiksi poniratsastusta, metsästysharrastuksen esittelyä, vesijettiajelua sekä risteilyjä Kalkkisten satamasta Ruotsalaiselle. Kalkkisten kirkossa on avoimet ovet ja nuorisoseurantalolla pitopöytä katettuna. Päivä päättyy Mani-Baarin perinteiseen markkinakaraokeen.

4 Ruuhijärvi Rockabilly Hop Nastolassa

Ruuhijärvi Rockabilly Festival on nyt Ruuhijärvi Rockabilly Hop. Räväkän rautalankamusiikin tahdissa hypätään Nastolassa lauantaina jo 16. kerran.

Päijäthämäläisessä postikorttimaisemassa rokkaavat ja rollaavat Shoebox Revue, Katarina & Her Poor Fellas, Pete Boy Rock’n’Roll Trio, The Lo-Lites sekä The Unlucky Boys. Levyjä soittaa Dj Rockin’ Daddy, ja Swing Team antaa tanssiopetusta.

Peräkonttikirppiksellä rahapussi kevenee käteisestä, eikä alueella muita maksuvälineitä tunnetakaan. Kellohame- ja hiusvahajuhla käynnistyy Nastolan Ruuhijärven nuoriseurantalolla kello 18.

5 Padasjoen sahtimarkkinat järjestetään 36. kerran.

Padasjoen sahtimarkkinat avautuvat kunnan keskustassa lauantaina aamuyhdeksältä ja jatkuvat iltapäivään.

Kunnan merkittävimmän yleisötapahtuman ensimmäisenä ohjelmanumerona nähdään kunnanjohtajan vaihto, kun eläköityvä Heikki Jaakkola hyvästelee alamaisensa ja jättää tehtävänsä keväällä valitulle uudelle kunnan isälle Petri Koivulalle.

Raskaan sarjan vääntö jatkuu yli 40-vuotiaiden Suomen vahvin mies ja nainen -kilpailussa, joka mitellään markkinayleisön silmien edessä.

Vuoden sahtimestari julkistetaan noin kello 12, jonka jälkeen esiintyy Elonkerjuu-yhtye.

6 33. Kirjakyläpäivät Sysmässä

Sysmän Kirjakyläpäivien teemana on nykykirjailijat. Tapahtuman kirjailijavieraita ovat Heidi Köngäs, Kimmo Oksanen, Pia Pesonen ja Elina Pulli. Myös ohjaajien Zaida Bergrothin ja Teemu Nikin ajatuksia kuullaan.

Kirjakyläpalkinto jaetaan Sysmän torilla perjantaina kello 12.30.

Sunnuntaina torilla vietetään kello 10 kansanlaulumessua, jossa lauletaan tuttuja kansanlaulu­melodioita uusilla sanoilla. Säestyksestä vastaa kanttori Jaak Luts.

Kirjakyläpäivillä palvelee kolmen päivän ajan Suomen suurin kirjakauppa. Tarjolla on lukemattomasti luettuja ja lukemattomia opuksia.

7 Joutopäivät sykkii sunnuntaihin

Joutsan vuoden ykköstapahtuman Joutopäi­vien ohjelmassa on ainakin teatteria, konsertteja, taidenäyttelyjä, vinyylilevymessut, muotinäytös, jalkapalloa, keppihevostelua, hölkkää sekä pellehyppyjä.

Lauantaina iltapäivällä Joutsan uimalassa käydään tukkilaismaratonin SM-kilpailu, jonka lajeja ovat soutu, veneenveto, sestominen (melonta tukilla seisten) sekä puomi-, suma- ja maastojuoksu. Martti Servo & Moods viihdyttää kynsiään <symbol>29</symbol>pureskelevaa kisayleisöä, ja Arja Koriseva tähdittää tukkilaistansseja.

Sunnuntaina on mahdollista haastaa kansainvälisen tason kilpasyömäri Jesse Pynnönen jäätelönsyönnissä.

Ravintola Kellarin puutarhassa esiintyvät perjantaina Aurora ja NEØV. Lauantaina Kellarin pääesiintyjä on Roope Salminen & Koirat ja sunnuntaina Olavi Uusivirta.

8 Puutarhojen portit pyhänä auki

Valtakunnallista Avoimet puutarhat -päivää vietetään sunnuntaina. Tällä kertaa mukana on koko maassa yli 400 kohdetta, Päijät-Hämeessäkin 17.

Porttinsa avaa esimerkiksi Asikkalan Urajärven kartano, jonka historiallista pihapiiriä esitellään kello 12.30 ja 14.30.

Kaikelle kansalle avoimet pienet ja suuret puutarhakohteet maaseudulla ja kaupungeissa on listattu osoitteessa avoimetpuutarhat.fi.

Viime vuonna Avoimet puutarhat sai liikkeelle yhteensä noin 70 000 kävijää, mikä on tapahtuman ennätys.

Ensimmäisen kerran päivä järjestettiin 2012.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut