Luhtikadun tulipalossa se jälleen kerran nähtiin – Bitumikatto on palomiehille viheliäinen vastus

Lahden Luhtikatu 3:ssa riehunut tulipalo pääsi asuinhuoneistosta talon yläpohjaan, jolloin pelastusmiehet joutuivat purkamaan kattoa. Talon koko lisäsi purku-urakan työläyttä. Ruska Paronen

Petri Koivisto

Lahden Liipolassa maanantai-iltana syttyneen kerrostalopalon sammutus oli työläs urakka. Viisikerroksisen talon ylimpiä rakenteita oli katon bitumipinnan vuoksi vaikea saada auki, mikä hidasti palopesäkkeiden löytymistä ja sammuttamista.

Palomiehet ovat törmänneet samaan ongelmaan ennenkin, sillä bitumikatto on kerrostaloissa yleinen ratkaisu.

– On iso haaste, kun se (so. bitumi) lämpenee, niin se pehmenee ja tarttuu kiinni joka paikkaan, kuvailee pelastuspäällikkö Veli-Pekka Niemikallio Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Niemikallion mukaan bitumi sotkee terät mistä tahansa työkalusta, jolla kattoa yritetään avata. Bitumipinta on naulattu alustaansa kiinni, jolloin se ei ole myöskään siirrettävissä sivuun samalla lailla kuin kattolevy.

Katon purkamisurakkaa lisäsi Niemikallion mukaan sekin, että kyseessä oli leveä ja korkea kerrostalorakennus.

Kattoa jouduttiin avaamaan, koska talon ylimmässä kerroksessa palaneesta asunnosta särkyi ikkuna, ja ulos levinneet liekit pääsivät yläpohjan alta ullakolle.

Hyväksi havaittu materiaali

Bitumi on rakennusteknisesti sallittu ja hyväksi havaittu kattomateriaali, jota ei ole edes paloteknisillä perusteilla luokiteltu arveluttavaksi.

– Tämä on enemmän pelastuslaitosten ongelma kuin muiden ongelma, huomauttaa vanhempi asiantuntija Ilpo Leino Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä.

Paloturvallisuusmääräyksissä ei puhuta mitään kattomateriaaleista. Sen sijaan muun muassa aurinkopaneeleista on lyhyt maininta, jonka mukaan katolla laajalle alueelle asennettujen paneelien paloturvallisuus pitää tarkistaa tulen leviämisen estämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.