Sairaalakoulu on pienelle potilaalle pala arkea - "Ei kenellekään pysyvää"

Jenni Hakkarainen

Kanervikon koulu Lahdessa on yksi Suomen 24:stä sairaalaopetusta antavasta koulusta. Pulpetteineen ja liitutauluineen se muistuttaa aivan tavallista koulua, vain sijainti Päijät-Hämeen keskussairaalan pohjakerroksessa on muita kouluja erikoisempi.

Koulun oppilaat ovat muun muassa keskussairaalan lasten- ja nuorisopsykiatrian osastojen potilaita. Oppilaita on myös sairaalan somaattiselta osastolta.

- Sairaalaopetuksen tarkoituksena on, että kukaan ei jää jälkeen opetuksesta. Kenellekään tämä ei ole pysyvä koulu, sanoo rehtori Lauri Säämänen.

Sairaalaopetuksen oma piirteensä on niin kutsuttu nivelvaihe. Nivelvaihe tarkoittaa hetkeä, jolloin oppilas joko tulee sairaalaopetukseen tai palaa takaisin omaan kouluunsa. Vaihe on joskus ongelmallinen, sillä sairaalaopetuksesta palaaminen omaan kouluun voi olla oppilaalle kulttuurishokki.

- Isot koulut ovat laitosmaisia suuria opetusyksiköitä. Meillä lapsi tai nuori saa tarvittaessa paljon huomiota, sillä opettajia on suhteutettuna paljon.

Kanervikon koulussa työskentelee kuusi opettajaa, kolme koulunkäyntiavustajaa ja kieltenopettaja. Oppilaspaikkoja on maksimissaan 36.

Tammikuussa voimaan tulleen lakimuutoksen toivotaan helpottavan nivelvaiheita. Muutos velvoittaa kuntia sopimaan hoidosta vastaavan sairaalan kanssa välttämättömästä tuesta, joka on tarpeen oppilaan ollessa nivelvaiheessa.

Opetusneuvos Jussi Pihkala opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo muutoksen olevan tarpeen, koska sairaalan osastopaikkoja on vähennetty ja painopiste on siirtymässä avohoitoon. Avohoidossa opetus pitäisi ensisijaisesti toteuttaa oppilaan omassa koulussa. Aina se ei ole mahdollista, jolloin sairaalaopetus on tarpeen.

Opetusta ja tukea järjestetään siinä määrin kuin oppilaan terveys, pedagogiset erityistarpeet ja hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua.

- Esimerkiksi syöpäsairas lapsi ei luonnollisesti jaksa opiskella hoitojakson aikana, Pihkala sanoo

Lainsäädännöllisesti sairaalaopetus ei eroa muusta perusopetuksesta. Sairaalakoulut noudattavat perusopetuslakia ja opetussuunnitelman perusteita. Suomessa on tällä hetkellä 24 sairaalaopetusta antavaa koulua.

Sairaalajaksolla olevalle lapselle tavallinen koulupäivä voi olla kaivattu pala tavallista arkea.

Aiheesta lisää perjantain Etelä-Suomen Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.