Lahden Muotsikan kasvatti voitti suunnittelukilpailun, mutta kestääkö Havina tuulen havinaa?

Samuli Helavuo meni ensin sanattomaksi kuultuaan keskiviikkoaamuna voittaneensa Habitare-suunnittelukilpailun. Helavuo palkittiin Messusäätiön lahjoittamalla 10 000 euron palkintosummalla Helsingin Messukeskuksessa tänään. Suunnittelukilpailuun osallistui tänä vuonna 66 työtä.

- Alkuperäinen idea syntyi keväällä käden käänteessä Z-junassa matkalla Lahdesta Helsinkiin. Siellä tein ensimmäisen luonnoksen lehtiöön, kertoo Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista keväällä valmistunut Helavuo.

Messukeskuksen ja Aalto-yliopiston järjestämän kilpailun teemana oli tänä vuonna May Day, huviretki tai piknik. Helavuon Havina-katos lähti syntymään puiden lehtien havinasta, ja Helavuon mukaan nimi valitsi työn ja tekijän. Havinan voi kääriä kasaan, ja kuljetuspusseja voi käyttää niskatyynyinä lekotellessa. Pussit voi täyttää pyyhkeillä tai vaikka heinillä, jos muuta täytettä ei ole saatavilla.

Mutta miten ainakin valokuvassa kevyen näköinen katos kestää Suomen normaaleinta kesäsäätä, tuulta ja tuiverrusta?

- Testasin katosta Sibeliuspuistossa, ja hyvin kesti. Tämä on konsepti, tuotteistusta ei ollut edes tarkoitus suunnitella, mutta yllättävän jäykkä ja kestävä tämä on. Mielellään kehittelen tätä edelleen tuotteeksi, muotoilija kertoo.

Helavuo ei vielä tiedä, miten aikoo käyttää palkintorahat. Osa summasta kuluu Japanissa, jonne Helavuo matkustaa lokakuussa.

- Aikaisempina vuosina rahasumma on jaettu useamman suunnittelijan kesken. Olen yllättynyt, häkeltynyt ja onnellinen, Helavuo sanoo.

Kilpailun päätuomarina toimi ranskalainen arkkitehti Emmanuelle Moureaux. Moureaux'n mukaan Havinan valkoisten, tuulessa lepattavien kangassuikaleiden alla makoillessa voi kokea luonnon läheisyyden ja aistia piknik-tunnelmaa. Rakenne on teeman henkeen sopivasti yksinkertainen, käytännöllinen ja suunniteltu mahdollisimman näkymättömäksi.

Päätuomari nimesi voittajan lisäksi kaksi kunniamaininnan saajaa. Toinen oli Laura Tuorilan muovipusseista koostettu Pilvi ja toinen Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren valolla ja varjolla leikittelevä Viivy.

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu Suomessa muotoilua ja arkkitehtuuria opiskeleville henkilöille ja heidän muodostamilleen työryhmille.

Kilpailun finalistityöt ovat esillä Habitaressa 10.-14. syyskuuta.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut