Voiko "linnunpönttö" vaarantaa tieturvallisuuden? Ely-keskuksen mielestä kyllä

Antti Mäntymaa

Kun yleisille paikoille rakennetaan tilataidetta, vastaan voi tulla yllätyksiä.

Sellaisen kohtasivat esimerkiksi Taru ja Raimo Kantonen, jotka suunnittelivat ja toteuttivat Kolopesijät-tilataideteoksen Asikkalaan valtatie 24:n ja Vehkoontien risteykseen.

Teos oli alun perin suunniteltu lähemmäksi Vääksyä, mutta viranomaisille sijainti ei kelvannut.

- Ely-keskuksen mukaan teoksen olisi saattanut sekoittaa liikennevaloihin ja se vaarantaisi liikenneturvallisuuden, kertoo Asikkalan kunnan vs. kehittämispäällikkö Suvi Liljeqvist.

Uudenmaan ely-keskus lausui asiasta teoksen luonnoksen pohjalta. Valmis teos, puihin kiinnitetyt linnunpönttömäiset rakennelmat, ei juuri liikennevaloja muistuta.

Ely-keskuksen aluevastaavan Krista Kumanto-Koonin mukaan olennaista ei ollut se, mitä teos muistuttaa, vaan se, että se olisi sijainnut kerta kaikkiaan väärässä paikassa.

- Tiealue on rajattu ainoastaan liikenteenohjauslaitteille.

Lopulta taiteilijapariskunta oli tyytyväinen uuteen sijaintipaikkaan valtatien varrella.

Kolopesijät on yksi seitsemästä tilataideteoksesta, jotka esiteltiin tiistaina Vääksyssä. Ne muodostavat Asikkalan kärrypolun. Hankkeen ovat rahoittaneet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma ja Päijänne-Leader.

Kolopesijöissä yhdistyvät vanhan huvilakulttuurin ja uuden kerrostalorakentamisen piirteet. Värimaailman Taru Kantonen on keksinyt Vääksyn uuden keskustan kahvikojuista.

Päijännetalon pihaan pystytetty Seppo Hongan ja Arja-Liisa Jokiahon Heijastuksia-teos kuvastaa kunnan vesistöjä laivoineen, kanavineen ja siltoineen.

Kunnan työntekijöiden voimin suunnitellut istutusallas ja penkit sijaitsevat kunnanviraston edustalla. Niiden toivotaan lisäävän kuntalaisten yhteisöllisyyttä.

Jussi Saarijärven suunnittelemat Päijänteen Aalto -nimiset betonipenkit sijaitsevat sekä viraston edustalla että vanhassa Vääksyssä.

Saarijärvi on suunnitellut myös Kukkapuut, joista toinen tervehtii valtatie 24:n matkalaisia Padasjoen suunnasta, toinen Lahden suunnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 4. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 5. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 6. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 12. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 13. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 14. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 15. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.