Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Venäjä-tuntija Heikki Talvitie: Nato-jäsenyys olisi Suomen itsemurha

Perjantaina 75 vuotta täyttävä diplomaatti ja Venäjä-tuntija Heikki Talvitie on Nato-kumppanuuden kannalla. Talvitie tukee Suomen Nato-optiota, mutta ei kuitenkaan suosittele täysjäsenyyttä.

- Suomen ja Venäjän suhteet muuttuisivat sotilaalliseksi vastakkainasetteluksi. Se merkitsisi pitkällä tähtäimellä kansallista itsemurhaa Suomelle.

Parhaillaan käytävässä Naton huippukokouksessa Walesissa allekirjoitettava isäntämaasopimus on hallituksen mielestä pelkkä tekninen ele, jolla vahvistetaan joukkojen liikkuminen Suomen alueella harjoitusten ja kriisitilanteiden aikana ja vain Suomen suostumuksella.

- Meidän on kuitenkin pakko miettiä myös sitä, miten Venäjä isäntämaasopimuksen tulkitsee ja missä määrin sopimus tukee Baltian maiden turvallisuutta.

Talvitie itse uskoo diplomatiaan ja omaan uskottavaan puolustukseen.

Baltian maat ovat tällä hetkellä huolissaan omasta asemastaan. Siksi Obaman oli Euroopan-vierailullaan aivan pakko käydä Virossa vakuuttamassa, että Viroa ei tulla jättämään yksin. Se, miten turvallisella pohjalla Baltian maiden asema lepää, nähdään päivänsankarin mielestä vasta aikojen kuluttua.

Suomen poliittinen johto saa Talvitieltä tunnustusta suhteitten hoitamisesta Venäjään. Poliittiset päättäjät ovat kuitenkin eliittiä - välillä realisteja, välillä sinisilmäisiä.

- Presidentti Sauli Niinistön tapaamiset Venäjän presidentti Putinin ja Ukrainan presidentti Poroshenkon kanssa avasivat Suomelle liikkumatilaa Euroopan unionissa. Tällä teolla maamme profiilia nostettiin, kun EU on Ukrainan kriisin hoitamisessa käytännössä täysin voimaton.

Lue lisää perjantain Etelä-Suomen Sanomista.