Taksiliitto suitsisi harmaata taloutta taksamittarilla

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen Lähitaksin lehdistötilaisuudessa Helsingissä heinäkuussa. Vesa Moilanen

Helmi Hämäläinen

Taksamittarin puute on Taksiliiton suurin huoli. Liitto haluaisi mittarit taas pakollisiksi, jotta verottaja voisi seurata tietoja, eikä harmaata taloutta syntyisi nykyistä enempää.

– Eduskunnan talousvaliokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskari sanoi lakia valmisteltaessa, että taksamittari on alalle tulon este, koska se maksaa. Haluttiin lisää toimijoita alalle, jotta hinnat laskisivat. Unohtui vain yhteiskunta osapuolena, Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen sanoi Taksiliiton tiedotustilaisuudessa.

Osaa taksiyrittäjistä mittarikeskustelu ihmetyttää. Lahtelainen Taksiyrittäjä Olli Toivonen pitäisi sovellusten aitoa pääsyä markkinoille hyvänä asiana.

Toivonen ajaa Kela-kyytejä niitä välittävän Taksi Päijänteen palveluksessa. Kela edellyttää palveluntuottajiltaan taksamittarin käyttöä.

– Minulle uudistus on ollut pelkästään positiivinen. Olen päässyt ajamaan mukavia vuoroja virka-aikaan, Toivonen sanoo.

Mittaria ei tarvita, jos hinta sovitaan etukäteen

Viime kesänä voimaan tullut ajoneuvolaki määrittelee vain, että matkan hinta täytyy sopia etukäteen tai taksissa on oltava mittari tai vastaava laite, jos hinta perustuu ajan tai kilometrien mittaamiseen. Laite voi olla esimerkiksi kännykkäsovellus.

Liikennepalvelulaki jätti tulkinnanvaraa siihen, mikä on sopiva laite taksamittarin lisäksi. EU:n mittauslaitedirektiiviä valvovalla Tukesilla ja taksamittarin toteutuksesta vastaavalla Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on ollut epäselvyyttä siitä, miten lakia tulisi soveltaa.

Tukesin mukaan muu mittari ei ole sopiva, mutta Traficomin mukaan on. Kyse on kuitenkin vain lain tulkinnasta, joten avaimet ovat lainsäätäjällä.

Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää kertoo, että Traficom puolsi viime vuonna hallituksen esitystä siitä, että mittalaitedirektiivin taksamittarin valvonta olisi siirretty Tukesilta Traficomille.

Myös taksiyrittäjä Olli Toivosen mielestä se olisi ollut selkeä ratkaisu, sillä Traficom on mittareiden tekniikan asiantuntija, jolloin sen olisi helppoa valvoa käyttöä. Silloin applikaatioihin perustuvat taksamittarit pääsisivät todella osaksi kilpailua. Hallituksen esitys kuitenkin hylättiin.

Toisaalta epärehellisyys on periaatteessa mahdollista myös mittarillisissa takseissa, sillä myös taksamittarin tietoihin on mahdollista kajota.

– Sellaiset tapaukset eivät ole yleisiä, sanoo Taksiliiton toimitusjohtaja Koskinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 6. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 7. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 8. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 9. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 10. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 11. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 12. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 13. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 14. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 15. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.