Kadonneiden koirien talossa

Heidi Kemppainen

Orimattilan Huhdanojan vanha ja idyllinen kansakoulu kylpee helmeilevässä aamukasteessa. Puisen portin kolkuttaja kolahtaa ja muutama koira haukahtaa kuin tervehdykseksi. Valkoisen lauta-aidan takaa kuuluu liikettä ja portti lennähtää auki. Iloisen näköinen harmaapartainen koira heilauttaa häntäänsä tervehdykseksi ja haukkuu muutaman lauseen verran.

- Munkki hys nyt. Ei se pure, tervehtii haukkumalla vain, talon emäntä Biiki Bernitz-Viertola huikkaa hieman taaempaa hymyillen.

Munkki rauhoittuu ja tarjoaa itseään rapsutettavaksi. Se ojentaa toiveikkaana kaulaansa. Ai-jai, kun tuntuu hyvältä. Sieltä vasemmalta vielä hieman, se tuntuu toivovan.

Hieman sivummalla on punainen puurakennus, josta kuuluu muiden koirien vaimeaa haukuntaa. Pikkuruiset koirat Riia ja Minni ovat kesähoidossa Biikin ja miehensä Vesa Viertolan luona. Riian emäntä joutui äkillisesti sairaalaan ja niinpä sympaattinen nappisilmä tuli kesälomalle Huhdanojalle.

Koirahoitolan lisäksi Viertoloiden hoiviin päätyvät sellaiset Orimattilan ja Pukkilan alueella irrallaan kulkevat koirat, jotka ovat kadottaneet omistajansa. Jos löytökoiralle ei löydy omistajaa, niille etsitään uusi koti.

Soitto poliisille

Kun lemmikki katoaa, on omistajan hätä yleensä suuri ja mielessä risteilee kymmenittäin kysymyksiä: mistä eläintä voi etsiä, keneen ottaa yhteyttä?

- Nopeus on valttia sekä eläimen löytäneen että kadottaneen henkilön toiminnassa. Aina kun löytää jonkun luontoon kuulumattoman, kodittoman eläimen, pitäisi soittaa poliisille ja esimerkiksi meille tai muun alueen vastaavaan hoitolaan. Jos lemmikki on kadonnut itseltään, siitä kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian ja antaa omat yhteystiedot, jolloin eläimen löydyttyä voimme ottaa heti yhteyttä takaisin päin, Vesa Viertola ohjeistaa.

Viertolan mukaan poliisille soittamista ei pitäisi arastella, vaikka kadonnut eläin olisi kani, käärme, marsu tai kissa.

- Koirista ilmoitetaan poliisille aika herkästi, mutta kynnys vaikkapa kanin kadonneeksi ilmoittamiseen on jo paljon korkeampi. Niin asian ei pitäisi olla, sillä kaikista Suomen luontoon kuulumattomista karkulaisista pitäisi ilmoittaa, Viertola sanoo.

Puhelinnumero pantaan

Omistajan löytyminen helpottuu huomattavan paljon, jos koiran tai kissan kaulapantaan on kirjoitettu omistajan puhelinnumero.

- Puhelinnumeron kirjoittaminen on pieni vaiva, mutta siitä on suuri hyöty. Kiinni otetusta koirasta tulee aina koiranomistajalle kustannuksia, jotka voitaisiin välttää helposti, jos omistaja löytyy heti, Viertola muistuttaa.

Vuosittain karanneita koiria päätyy Viertolan hoiviin parisenkymmentä. Yleensä karkulaisen omistaja löytyy muutaman tunnin kuluessa, mutta Viertolalla on ollut myös tapauksia, joille on jouduttu etsimään kokonaan uusi koti, kun omistajaa ei ole saatu selvitettyä. Onpa joku jäänyt Viertolallekin. Muun muassa perheen nykyinen kissa Murhis on tullut alunperin taloon löytökissana.

- Kissoja meille tulee noin 15 vuosittain. Kissojen määrä on koiria vähäisempi, sillä Orimattilan löytökissat toimitetaan Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistykseen hoiviin, joten meille päätyy ainoastaan Pukkilan löytökissat, Biiki Bernitz-Viertola lisää.

Sairas eläin hoitoon

Joskus eläin saattaa olla löytyessään huonossa kunnossa tai loukkaantunut ja silloin se täytyy toimittaa eläinlääkärin hoitoon. Löytöeläimen hoidon maksaa aina eläimen omistaja.

- Löytäjälle ei tule eläimestä kustannuksia, Viertola muistuttaa.

Kun koditon eläin löytyy, yhteistyö eri eläinsuojelutahojen välillä toimii tehokkaasti. Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistys, Kärkölän, Mäntsälän ja Hollolan hoitolat sekä Saaren klinikka tekevät yhteistyötä ja pitävät toisiaan ajan tasalla.

- Myös havaintoja karanneesta eläimestä voi soittaa ja kertoa, mutta emme lähde hakemaan irti olevaa koiraa, Vesa Viertola sanoo.

Moni Viertolan luona vieraillut koira on talossa vanha tuttu.

- Kanta-asiakkaille ei kuitenkaan ole luvassa alennuksia, joten karkaava koira kannattaa pitää kiinni ja muistaa laittaa nimi pantaan, Viertola vielä muistuttaa.

Pupu vailla kotia

Tällä hetkellä Vesa Viertolan ja Biiki Bernitz-Viertolan luona ei ole ainuttakaan karannutta koiraa. Sen sijaan Orimattilasta löytynyt pieni, suloinen kani etsisi isäntäväkeään tai uutta rakastavaa kotia.

- Pupu löytyi pari viikkoa sitten erään orimattilalaisen talon pihasta. Jos joku on kadottanut musta-valkoisen kanin niiltä seuduilta tai jos joku haluaisi tarjota pupulle uuden kodin, täällä se odottaisi.

- Sillä ei ole vielä nimeä. Uusi omistaja saa nimetä sen sitten miksi haluaa. Kani on kyllä ihan kiltti, mutta hieman arka. Tässä olisi jollekin kanin kesyttäjälle haaste, Biiki Bernitz-Viertola nauraa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut