Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lastensuojelu loukkasi hyväksikäytetyn tytön perusoikeuksia, huomautus lainvastaisesta menettelystä

Lastensuojelu teki Kristan tapauksessa niin monta virhettä, että niistä seurasi huomautus eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä.

ESS kertoi vuosi sitten Kristasta, joka joutui seksuaalisesti hyväksikäytetyksi 13-vuotiaana.

Poliisi teki lastensuojeluilmoituksen hyväksikäytön vuoksi. Krista karkaili ja alkoi käyttää alkoholia, joten äiti suostui lopulta kiireelliseen sijoitukseen.

Silloisen asuinkunnan perhetukikeskus ja seuraavat sijoituspaikat eivät tarjonneet terapiaa traumaan, mutta kielsivät Kristaa myös käymästä yksityispsykiatrilla, jonka äiti olisi maksanut.

Huostaanotto tuli järkytyksenä sekä äidille että tyttärelle. Äiti sai sen purettua pitkän oikeustaistelun kautta.

Äiti kirjoitti tyttärensä kohtelusta sosiaali- ja terveysministeriöön. Mukana oli Kristan oma kirjoitus.

Asia siirrettiin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle Maija Sakslinille. Hän antoi huomautuksen sijoittajakunnan perusturvalautakunnalle, jolla oli päävastuu sijaishuollosta ja sen valvonnasta.

Säännöllistä avohoitoa tai traumaa käsittelevää terapiaa ei järjestetty. Tämä saattoi vaikuttaa siihen, että lapsen tilanne kriisiytyi ja hänet jouduttiin ottamaan huostaan.

Kristan yksilöterapia päätettiin aloittaa vasta sitten, kun hallinto-oikeus päättää huostaanotosta. Sijoituspaikat vaihtuivat, eikä pitkäkestoista terapiaa koskaan aloitettu.

Sakslin totesi, että suomalaisessa hoitokulttuurissa näkyy vielä lakiin perustumaton käsitys, jonka mukaan välttämätöntäkään hoitoa ei voida aloittaa, ennen kuin lapsen olosuhteet ovat vakiintuneet.

Tieto ei kulkenut viranomaisten välillä, eikä lasta ja huoltajaa kuultu.

Sakslin esitti, että lautakunta hyvittää Kristalle hänen perusoikeuksiensa loukkauksen.

Krista oli huostaan otettuna puolitoista vuotta. Perusturvalautakunta maksoi hyvitystä 1 500 euroa.

- Yllätyin. Ajattelin, etteivät ne mitään korvaa. Olin monesti kuullut, etteivät tuon tytön mielipiteet mitään paina, mutta kyllä vain painavat, Krista sanoo.

- Puolitoista vuotta kärsimystä. Siihen nähden summa on naurettava. Mutta en keksi summaa, mikä sen voisi korvata, äiti sanoo.

Äidin mielestä päätöksen suurin ihme on se, että huomattiin lastensuojelun toimijoiden itse aiheuttaneen huostaanoton tarpeen.

- Tuli usko oikeusvaltioon. Mutta tapauksia on tuhansia. Mielivalta ja valheet ovat yleisiä aseita lastensuojelussa.

Äidin asianajo- ja asianhoitamiskulut kasvoivat tuhansiin euroihin. Hän haki huostaanoton purkua hallinto-oikeudesta asti.

- Kerroin perusturvalautakunnan palautekeskustelussa, miten paljon olen menettänyt säästöjä. He korvasivat ”taloudellisena tukena” 1 500 euroa poikani autokoulusta.

- Apulaisoikeusasiamies seuraa entistä tarkemmin päätösten seurauksia ja pyrkii vaikuttamaan, ettei ongelma toistuisi, kun asialla on yleistä merkitystä. Tiedämme, ettei tämä tapaus ei ole ainutlaatuinen, kertoo esittelijäneuvos Tapio Räty.

Hänen mukaansa joskus lapsia hoidetaan väärässä paikassa.

- Oikea paikka ei ole aina lastensuojelulaitos, vaan terveydenhuollon yksikkö, usein mielenterveyspalvelut.

- Käytännöissä on ongelmia, mutta monesti ne voivat olla ohjeistuskysymyksiä. Uskon, että tällä päätöksellä on jo ollut vaikutusta, Räty sanoo.