Nuorten tukipalvelun ammattilaiset Lahden tilanteesta: "Mielenterveyden tukea voisi lisätä"

Vuoden 2020 loppuun saakka jatkuvan jalkautuvan nuorisotyön hankkeen työpari Anni Ratilainen (vas) ja Crista Ervamaa olivat haastattelussa Radio Voimassa. Minni Salminen

Minni Salminen

Lahden kaupungin nuorisopalveluissa on käynnissä jalkautuvan nuorisotyön hanke, jossa Lahden kaupungin Nuorten tukipalvelun nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten vapaa-ajan viettopaikoille. Tarkoitus on tutustua nuoriin ja päästä yhteisten keskustelujen äärelle.

Kohtaamisissa on vahvasti läsnä ennaltaehkäisevä päihdetyö. Ajatuksena on ohjata nuorta tarvittaessa eteenpäin palvelujen piiriin ja tehdä yhteistyötä myös vanhempien ja koulujen kanssa.

Jalkautuvan nuorisotyön hanke kestää vuoden 2020 loppuun saakka ja sen kohderyhmänä ovat pääasiassa 15-17-vuotiaat nuoret.

Nuorten tukipalvelu Dominon työparina toimiva Crista Ervamaa ja Anni Ratilainen kertoivat Radio Voimalla, että kesälomalla koulujen pihat ja hyvällä säällä rannat, esimerkiksi Möysä ja Mytäjäinen, ovat vetäneet nuoria puoleensa.

– Olemme pyrkineet olemaan liikkeellä vähän eri aikaan, jotta voisimme kohdata eri nuoria. Aamuvuorossa olemme 12:n ja 6:n välillä ja iltavuorossa 16:n ja 20-21:n välillä. Meillä on myös Instagram-tili, Lahden jalkautuva nuorisotyö -nimellä, sieltä näkyy, mitä me teemme, Ervamaa muistuttaa.

Työparin mielestä Lahdessa on hyvin nuorisopalveluja, mutta mielenterveyden tukea voisi lisätä. Nuorten tuen tarvetta pitäisi Ervamaan ja Rautiaisen mukaan viedä eteen päin nuorisopalvelujen kautta Lahden kaupungille.– Moni nuori kokee, ettei saa viikoittaista aikaa vaikka nuorisopsykologille, vaikka olisikin tarvetta, Ratilainen huomauttaa.

Mikäli vanhemmilla on huolta oman nuoren päihteiden käytöstä tai vanhempi kokee tarvitsevansa tietoa, löytyy vastaus Dominon työparilta. – Meillä olisi tarjota myös vanhemmille tukea nuorten päihteiden käytön vähentämiseksi. Mielellään tapaamme vanhempia, jos he kokevat, että heillä on huolta, lupaavat Ervamaa ja Ratilainen.

Jokainen voi tukea lähipiirin nuorta olemalla kiinnostunut tämän elämästä.– Harvoin on niitä aikuisia, jotka kysyvät, että mitä nuorelle kuuluu, Ratilainen huomauttaa.

Korjattu 13.7. klo 8.51: Jutun kirjoittajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 3. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 4. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 5. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 6. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 7. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 8. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 9. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 10. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 11. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 12. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 13. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 14. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 15. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.