Nuorten tukipalvelun ammattilaiset Lahden tilanteesta: "Mielenterveyden tukea voisi lisätä"

Vuoden 2020 loppuun saakka jatkuvan jalkautuvan nuorisotyön hankkeen työpari Anni Ratilainen (vas) ja Crista Ervamaa olivat haastattelussa Radio Voimassa. Minni Salminen

Minni Salminen

Lahden kaupungin nuorisopalveluissa on käynnissä jalkautuvan nuorisotyön hanke, jossa Lahden kaupungin Nuorten tukipalvelun nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten vapaa-ajan viettopaikoille. Tarkoitus on tutustua nuoriin ja päästä yhteisten keskustelujen äärelle.

Kohtaamisissa on vahvasti läsnä ennaltaehkäisevä päihdetyö. Ajatuksena on ohjata nuorta tarvittaessa eteenpäin palvelujen piiriin ja tehdä yhteistyötä myös vanhempien ja koulujen kanssa.

Jalkautuvan nuorisotyön hanke kestää vuoden 2020 loppuun saakka ja sen kohderyhmänä ovat pääasiassa 15-17-vuotiaat nuoret.

Nuorten tukipalvelu Dominon työparina toimiva Crista Ervamaa ja Anni Ratilainen kertoivat Radio Voimalla, että kesälomalla koulujen pihat ja hyvällä säällä rannat, esimerkiksi Möysä ja Mytäjäinen, ovat vetäneet nuoria puoleensa.

– Olemme pyrkineet olemaan liikkeellä vähän eri aikaan, jotta voisimme kohdata eri nuoria. Aamuvuorossa olemme 12:n ja 6:n välillä ja iltavuorossa 16:n ja 20-21:n välillä. Meillä on myös Instagram-tili, Lahden jalkautuva nuorisotyö -nimellä, sieltä näkyy, mitä me teemme, Ervamaa muistuttaa.

Työparin mielestä Lahdessa on hyvin nuorisopalveluja, mutta mielenterveyden tukea voisi lisätä. Nuorten tuen tarvetta pitäisi Ervamaan ja Rautiaisen mukaan viedä eteen päin nuorisopalvelujen kautta Lahden kaupungille.– Moni nuori kokee, ettei saa viikoittaista aikaa vaikka nuorisopsykologille, vaikka olisikin tarvetta, Ratilainen huomauttaa.

Mikäli vanhemmilla on huolta oman nuoren päihteiden käytöstä tai vanhempi kokee tarvitsevansa tietoa, löytyy vastaus Dominon työparilta. – Meillä olisi tarjota myös vanhemmille tukea nuorten päihteiden käytön vähentämiseksi. Mielellään tapaamme vanhempia, jos he kokevat, että heillä on huolta, lupaavat Ervamaa ja Ratilainen.

Jokainen voi tukea lähipiirin nuorta olemalla kiinnostunut tämän elämästä.– Harvoin on niitä aikuisia, jotka kysyvät, että mitä nuorelle kuuluu, Ratilainen huomauttaa.

Korjattu 13.7. klo 8.51: Jutun kirjoittajaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.