Padasjoella ihmeteltiin kovaa räjähdysääntä – syy löytyi taivaalta

Nina Räty

Padasjoen kuntakeskuksessa kuultiin kova räjähdys maanantaina aamukymmeneltä. Hätäkeskukseen soitettiin äänen vuoksi useita puheluita, ja hätäkeskus kirjasikin hälytykseen ensitiedot räjähdyksestä tai sortumasta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen yksiköitä kävi Padasjoella etsimässä äänen aiheuttajaa. Pian kävi ilmi, että kyseessä oli alueen yli lentänyt hävittäjä.

– Hävittäjä oli rikkonut äänivallin kuntakeskuksen kohdalla. Koneesta oli näköhavaintoja. Ei tällaista ihan jatkuvasti osu kohdalle, mutta on joskus ennenkin käynyt samoin. Siitä aiheutuu tosi kova jyrähdys ja ikkunat saattavat helistä, kertoo päivystävä palomestari Mika Nevalainen.

Ilmavoimat kertoi puoliltapäivin Twitterissä, että maanantaina suoritettiin operatiivista lentotoimintaa Suomenlahden ja pohjoisen Itämeren alueelle. Lentotoiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä seurauksena Etelä-Suomen alueella on kuulunut yliäänipamauksia.

Huomioita kovasta äänestä tuli asukkailta myös useista Etelä-Suomen ja Kanta-Hämeen kunnista.

Äänivallin rikkoutuminen on virallisesti yliäänipamaus. Se aiheutuu, kun kone etenee yliäänennopeudella eli ääntä nopeammin. Silloin koneen ympärille muodostuu kartiomainen ääniaaltojen tihentymä, shokkiaalto. Ilmiö vastaa veneen keula-aaltoa. Kun shokkiaalto osuu korvaan, se kuullaan kovana pamauksena.

Äänen nopeus on noin 344 metriä sekunnissa eli 1 238 kilometriä tunnissa.

Juttuun lisätty 15.7. kello 12.21 Ilmavoimien tviitti ja tietoja yliäänipamauksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut