Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha hävittää jyrsijöitä - "Jyrsijät oikeasti jyrsivät kaiken. Meillä hamsterilapset söivät emon"

Ylimarolan 4H-kotieläinpihan Petra Kerkän mukaan jyrsijöiden pitäminen on kotiolosuhteissa äärimmäisen haasteellista, mutta lapset tahtovat usein niitä kotiin lemmikeiksi. Minni Salminen

Minni Salminen

Yli-Marolan 4H-kotieläinpihan Petra Kerkkä kertoi Radio Voimalla kotieläinpihalla parhaillaan käynnissä olevasta jyrsijäteemaviikosta. Kerkän mukaan jyrsijöiden pitäminen on kotiolosuhteissa äärimmäisen haasteellista, mutta lapset tahtovat usein niitä kotiin lemmikeiksi.- Kannattaa tarkkaan miettiä, ovatko tilat tarpeeksi isot. Jyrsijät oikeasti jyrsivät kaiken, ja hyviä häkkejä ei ole ollenkaan Suomesta tai Euroopasta saatavilla. Meilläkin kotieläinpihalla hävitetään nyt tiettyjä jyrsijöitä pois. Esimerkiksi degut ovat täällä Suomen olosuhteissa aivan naurettavia. Hamsteri on lemmikkinä helppo, mutta kasvatuksellisesti haasteellisin. Meillä hamsterilapset söivät äidin ja silloin sanoin, että meille ei tule enää hamsteria, Kerkkä painotti.

Harvinaisia maatiaissikoja

Kerkkä kertoi myös Suomessa erittäin harvinaisista maatiaissioista. Ylimarolan kotieläinpihalla viihtyvät ainoat pohjoismaiset Suomessa elossa olevat Linderöd-maatiaissiat Estel, Töpseli ja Hattara.- Kävimme pari vuotta sitten hakemassa Ruotsista kolme Linderöd-sikaa. Päätimme Linderöd-suojeluohjelmaan liittyneen Ruotsin 4H-kotieläinpihan kanssa yhteistuumin saada kantaa Suomeen. Siinä oli aika monta muuttuvaa tekijää, eli tuli Afrikkalainen sikaruttovaara, joka laittoi rajat kiinni, Kerkkä muisteli.Ylimarolan 4H-kotieläinpihan pistäisi saada karjuja lisää jatkuvuuden takaamiseksi.- Tämä on terve rotu. Kaikki ne Suomen siat, joita täällä on, on jalostettuja tehotuotantoon ja ne ovat tosi sairaita. Kotieläinpihat sanovatkin, etteivät he halua pitää sikoja, koska niissä on tosi paljon kaikenlaista, huolehti Kerkkä.

Rumia eläinpienokaisia

Heinäkuun aikana on kotieläinpihalle syntynyt myös uusia eläinpienokaisia, kun pihalla vierailevat riikinkukkokyyhkyt pyöräyttivät yllätysvauvat.- Niiden pitäisi tulla pesästä ennen kuin piha menee 18. elokuuta kiinni. Ne ovat oikeasti aika rumia. Meillä on yleensä söpöjä eläinvauvoja, mutta nyt luvataan aivan älyttömän rumia, hymyili Kerkkä.

Juttua muokattu: 16.7. kello 15.28. korjattu Kerkän nimi oikein ja 17.7. klo 7.16: kuvatekstistä nimi oikein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.