Kollegat käräyttivät vapaalla olleen hämäläispoliisin - hallusta löytyi kokaiinia

Poliisin hallussa oli pieni määrä kokaiinia. Kuvan kokaiinipussi ei liitty juttuun Mostphotos

Mikko Kivelä

Hämeen poliisilaitoksen palveluksessa oleva poliisi kärähti pari viikkoa sitten kokaiinin hallussapidosta. Kollegat ottivat miehen kiinni eräässä yleisötilaisuudessa Keski-Suomessa. Hän oli yleisön joukossa.

Tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta vahvistaa, että tapauksen esitutkinta on käynnissä.

Epäillyn hallusta löytyi "hyvin pieni määrä" kokaiinia. Ainetta oli kuitenkin sen verran, että miestä epäillään huumausainerikoksesta eikä lievemmästä huumausaineen käyttörikoksesta. Mäkinen ei muista uraltaan toista vastaavaa tapausta.

Siitä ei ole viitteitä, että epäilty olisi ollut myymässä tai ostamassa huumausainetta. Takavarikoidun kokaiinin laboratoriotulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Epäillyn virka-asemasta Mäkinen toteaa vain sen, ettei hän kuulu päällystöön. Hän ei kommentoi sitä, onko epäilty myöntänyt teon.

"Kertoo, että huumeita on kaikkialla, karu tilanne"

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki pitää ilmi tullutta rikosepäilyä erittäin vakavana asiana.

– Tämä on laitoksen historiassa ensimmäinen kerta. Tapaus kertoo, että huumeita on kaikkialla. Karu tilanne, Koskimäki kommentoi.

Hän muistuttaa, että poliisissa on nollatoleranssi kaikenlaisten huumausaineitten suhteen. Jos kokaiinin hallussapidosta epäilty poliisimies tuomitaan huumausainerikoksesta, tämä ei voi palata virkavapaaltaan töihin.

– Virkamiesoikeudelliset toimenpiteet aloitetaan heti, kun virkavapaus on päättynyt ellei hän irtisanoudu itse. Pääsy poliisiasemalle on estetty kaikilta osin, poliisipäällikkö linjaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että poliisihallinnon virkamiehille voitaisiin ruveta järjestämään huumetestejä. Pallo on Poliisihallituksella.

Hämeen poliisilaitos on Ilkka Koskimäen johdolla tarttunut tomerasti varsinkin Lahden seutua riivaavaan huumeongelmaan. Vähentääkö ilmi tullut poliisimiehen huumerikosepäily poliisin uskottavuutta?

– Uskon, että kansalaiset luottavat yhä poliisiin, Koskimäki vastaa.

Poliisilla korostunut nuhteettomuusvaatimus

Suomen Poliisijärjestöjen liitto ei ole toistaiseksi ottanut kantaa poliisimiehille työuran aikana tehtäviin huumetesteihin.

Puheenjohtaja Jonne Rinne arvelee, että testien järjestäminen vaatii lain muuttamista.

Hänen henkilökohtainen kantansa on, että testejä voidaan järjestää joko erityisperusteella tai satunnaisotannalla, sillä poliisilla on korostunut nuhteettomuusvaatimus.

– Poliisi kantaa työssään virka-asetta, joten hänen on oltava kunnossa koko vuoron ajan. Kyse on myös työkaverin turvallisuudesta, Rinne perustelee.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hovioikeus tuomitsi Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan ja määräsi vangittavaksi heti – Aarnio oli oikeuden mukaan Pasilan mies, joka järjesteli liki 800 hasiskiloa tynnyreissä Suomeen 27.6.2019 9:42
  2. Suomalaisliikemieheen kytkeytyvässä huume- ja dopingtutkinnassa epäillään myös Helsingin poliisin poliisimiestä törkeästä dopingrikoksesta 23.7.2019 12:35

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut