Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Nyt haettiin jo Putous-hahmo apuun - Valtiolta taas uusi yritys hidastaa jättimäistä viinarallia

Valtio pyrkii suitsimaan alkoholin matkustajatuontia uudella kampanjalla. Tänään käynnistyvässä Taxfreevisa-kampanjassa Krista Kososen esittämä sketsihahmo Kristoffer Taxfree kertoo laillisesta alkoholin matkustajatuonnista Lisäksi Taxfreevisa-viestintäkampanjalla halutaan oikaista yleisimpiä alkoholintuontiin liittyviä väärinkäsityksiä ja ehkäistä laitonta maahantuontia, kertoo valtiovarainministeriö.

Ministeriön mukaan merkittävä osa suomalaisista ei tiedä, että alkoholia voi verovapaasti tuoda toisesta EU-maasta vain oman perheen käyttöön tai lahjaksi ja se tulee kuljettaa itse. Verovapaasti tuotua alkoholia ei saa esimerkiksi tarjota yrityksen tilaisuuksissa tai myydä maksusta kaverillekaan, ei edes omakustannushintaan.

Kampanjalla halutaan valottaa myös sitä, mitä uudet alkoholintuonnin ohjetasot tavalliselle suomalaiselle tarkoittavat.

Alkoholintuonnin ohjetasot tulivat voimaan 1.7.2014. Jos tuo alkoholia enemmän kuin laissa mainitun ohjeellisen määrän, tuojan täytyy pyydettäessä antaa Tullille selvitys tuonnin tarkoituksesta.

Tulli arvioi jokaisessa tapauksessa erikseen, tulevatko alkoholituotteet tuojan omaan käyttöön vai kaupalliseen tarkoitukseen. Arviossa tarkastellaan aina kokonaisuutta, jossa yhtenä perusteena on tuotteiden määrä.

Kaupalliseen tarkoitukseen tuodusta alkoholista pitää ilmoittaa Tullille etukäteen.

– Heinäkuussa 2014 käyttöön otetut alkoholintuonnin eri ohjetasot eivät ole tuontirajoituksia, eikä Tulli pyri niiden avulla rajoittamaan yksityishenkilön tuomaa alkoholin määrää, muistuttaa tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti Tullin valmisteverotuksesta.

TNS Gallupin tekemän kyselyn mukaan matkustajat toivat Suomeen 77,3 miljoonaa litraa alkoholijuomia syyskuun 2013 ja elokuun 2014 välillä. Suomalaiset ostavat virolaisselvityksen mukaan yli kolmanneksen Virossa myydystä alkoholista.

Mtv3-kanavan Putous-ohjelmasta tutun Kristoffer Taxfreen juontamissa videoissa soittajat vastaavat alkoholintuontia koskeviin kysymyksiin. Aiheina visailuissa on toisesta EU-maasta tuodun alkoholin myynti, ostaminen sekä mitä ’oma käyttö’ tarkoittaa.

Kampanjasivustolla taxfreevisa.fi voi myös testata, millainen alkoholintuoja itse on. Kampanja toteutetaan valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön vetämänä yhteistyössä Tullin, Poliisin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja oikeusministeriön kanssa.