Digitaalisuus jyrää kansallispuistoissa - suunta kohti nettiopastusta

Lokki liihottelee Hämeen kansallispuistojen näyttelyssä Päijännetalossa Asikkalassa. Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Digitaalisuus jyrää myös kansallispuistoissa. Aiemmin niiden yhteydessä toimi nykyistä enemmän näyttäviä luontokeskuksia, mutta nyt suunta on kohti nettiopastusta.

Kansallispuistoja on 40, mutta luontokeskuksia vain 25. Esimerkiksi Päijänteen ja Repoveden kansallispuistoissa ei ole omaa keskusta.

– Luontokeskuksia on suljettu, kun ne ovat tulleet tiensä päähän. Korjausinvestoinnit ovat kalliita ja vähän käytettyjä arvioidaan kriittisesti. Kävijämäärät ovat laskeneet, kun ihmiset hakevat tiedon netistä, selittää Metsähallituksen luontopalveluiden Järvi-Suomen aluejohtaja Jouni Aarnio.

Päijänteen kansallispuiston esittelyyn oli alkuaikoina rakennettu pieni luontokeskus, joka sijaitsi vuoroin Padasjoen laivarannassa ja Päijännetalossa.

Pieni yllätys on, että Päijännetalon ylimmästä kerroksesta löytyy yhä näyttely, jossa esitellään kaikki Hämeen neljä kansallispuistoa ja kaupan päälle Evon ja Aulangon alueet. Aiemmista Päijänne-keskuksista tuttu lokki liihottelee edelleen katossa.

Olemassa olevien luontokeskusten toimintaa pönkittävät myös kunnat tai esimerkiksi Hämeen luontokeskusta Forssassa Eerikkilän urheiluopisto. Metsähallituksella on myös yhteistyösopimus noin 600 yrittäjän kanssa ympäri maan.

– Mukana on monenlaisia yrittäjiä. Kumppanuus edellyttää, että yritys sitoutuu kestävän matkailun periaatteisiin.

Sitoutumisen myötä yritys saa nimensä Metsähallituksen ylläpitämille sivuille ja pääsee yhteisiin koulutustilaisuuksiin. Viime vuonna luontoon.fi-sivulla oli yli kaksi miljoonaa käyntiä ja retkikartta.fi-sivulla peräti neljä miljoonaa.

Kansallispuistoja esittelevässä näyttelyssä ei ole tungosta. Pirjo Kamppila

Monenlaisten palveluiden virtuaaliviidakko ei kuitenkaan ole aivan helppo selattava.

– Sivustoja uudistetaan kaiken aikaa ja niistä voi antaa palautetta. Yleensä tieto löytyy, vakuuttaa Aarnio.

– Matkailuneuvontaa voi luonnollisesti antaa kuka tahansa muukin yrittäjä. Yritykset, jotka vievät opastettuja ryhmiä kansallispuistoon, maksavat Metsähallitukselle korvauksen polttopuusta ja jätehuollosta, jos ne käyttävät taukopaikkoja.

Kansallispuistojen lasketut kävijämäärät tuntuvat kovin pieniltä. Esimerkiksi Päijänteen kansallispuistossa kävi viime vuonna virallisesti vain 16 600 kävijää, vaikka alueeseen kuuluvalla Pulkkilanharjulla on jatkuva autoliikenne.

– Ohikulkijoita ei lasketa. Eihän Saaristomeren kansallispuistossakaan lasketa mukaan Ruotsin-lauttojen matkustajia.

Lisää kävijöitä toki kaivataan. Metsähallitus aikoo satsata entistä enemmän tapahtumiin ja kävijöiden kohtaamiseen, Aarnio lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 5. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 6. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 7. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 8. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 9. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 10. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 11. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 12. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 13. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 14. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 15. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.