Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päijänne-tunnelia pidetään tarkoin silmällä – "Ilkivaltaan on varauduttu"

Päijänne-tunneli on maailmanluokan erikoisuus.

Maailman pisin yhtenäinen kalliotunneli kuljettaa vettä Päijänteeltä Helsingin seudulle. Tunnelin pituus on 120 kilometriä ja se kulkee 30–100 metrin syvyydellä maan pinnasta.

Tunnelin poikkipinta-ala on 16 neliömetriä.

Päijännetunneli tuo vettä yli miljoonalle asukkaalle ja lukuisille yrityksille. Lähtöpiste on Asikkalan Pulkkilanharjulla ja päätepiste Silvolan tekoaltaalla Helsingissä. Veden matka kestää yhdeksän vuorokautta.

Tunnelia rakennettiin kymmenen vuotta ja se otettiin käyttöön vuonna 1982.

Päijänteen vettä johdetaan lisäksi kahteen pikkujärveen Keski-Uudenmaalla parantamaan niiden ja ja niistä lähtevien jokien veden laatua kesällä.

Vesi loppumassa 1960-luvulla

Pääkaupunkiseudunvesiongelmaan havahduttiin jo 1960-luvulla. Lähialueen vesivarat olivat huonolaatuisia ja hupenemassa. Meriveden puhdistus olisi tullut hyvin kalliiksi.

Pääkaupunkiseudun kunnat perustivat vuonna 1972 yhdessä Pääkaupunkiseudun Vesi-yhtiön. Tunnelin rakennustyöt kestivät lähes kymmenen vuotta. Urakka maksoi nykyrahassa noin 240 miljoonaa euroa.

Miljoonan ihmisen vedensaanti yhdestä lähteestä on suuri riskikeskittymä, joten Etelä-Päijännettä pidetään tarkoin silmällä.

– Raakaveden laatua seurataan jatkuvatoimisilla mittareilla kaiken aikaa, kertoo vesiyhtiön toimitusjohtaja Arto Kallio.

– Ilkivaltaan on varauduttu passiivisilla (lukot, aidat) ja aktiivisilla järjestelmillä (kulunvalvonta ja kameravalvonta).

Ei näy rannoilla

Veden juoksutus on jouduttu katkaisemaan kahdesti huoltotöiden vuoksi, vuosina 2001 ja 2008. Ongelmana on ollut tunnelin seinien paikoittainen romahtaminen. Vuoden 2008 kunnostus kesti useita kuukausia. Sinä aikana pääkaupungin vesi otettiin entiseen tapaan Vantaanjoesta, ja asukkaat kyllä huomasivat eron.

Päijänteen rannoilla vesiputken vaikutusta ei huomaa. Tunneliin otetaan vain noin prosentti virtaamasta, joka valuu mereen Kymijokea pitkin.