Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Niinistö Ylelle: Suomi ei seuraa Ruotsia Palestiina-asiassa

Suomi ei seuraa Ruotsin mielipidettä Palestiinan valtion tunnustamisessa, sanoo presidentti Sauli Niinistö Ylen haastattelussa. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven lupasi perjantaina, että Ruotsi tunnustaisi Palestiinan valtion.

Niinistön mukaan Suomi kannattaa Israelin ja palestiinalaisten kahden valtion periaatetta, mutta tämä vaatii valtioiden välistä sopua.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) katsoi maanantaina, että Ruotsin tunnustus saattaa vaikuttaa myös Suomen linjaan. Tuomioja pohti Pohjoismaiden yhteisen linjauksen mahdollisuutta, mutta tähdensi Suomen tekevän linjaukset itse.

Ulkoasiainvaliokunta ei ole keskustellut asiasta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.) pitää Ruotsin linjausta Palestiina-kysymyksessä erikoisena. Soini sanoo vastustavansa Palestiinan tunnustamista. Hän korostaa kantansa olevan henkilökohtainen.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä Ruotsin uuden hallituksen linjaus tunnustaa Palestiinan valtio on harkitsematon. Räsänen sanoo tiedotteessaan, ettei Palestiinan yksipuolinen tunnustaminen auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä, vaan voi jopa pahentaa sitä.

Räsänen sanoo, että rauha voidaan saavuttaa vain neuvotteluteitse.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen vaatii, että Suomen pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio. Palestiinan tunnustaminen on oikeudenmukaisuuskysymys ja voisi edesauttaa pysyvän ratkaisun saamista Lähi-idän konfliktiin, Sarkkinen sanoi tiedotteessaan.